Soedan - 02 oktober 2018

Soedanese kerken teruggegeven

Soedan - De Soedanese overheid heeft negentien kerken teruggegeven. Twee jaar geleden werden deze gesloten en door de overheid inbeslaggenomen.

Op 24 september kregen de Sudanese Church of Christ-kerken (SCOC) hun eigendomspapieren terug. Een rechtbank deze beslissing een maand eerder genomen. Ook werd de aanklacht tegen vijf kerkleiders werd ingetrokken.

De verrassende uitspraak kwam na een langdurig conflict tussen de overheid en de SCOC-kerken over het eigendomsrecht van kerken. Het Ministerie van Religieuze Zaken had met een comité aanspraak gemaakt op kerkeigendommen en deze geconfisqueerd.

Omar al-Bashir, de Soedanese president, liet meerdere kerkleiders mishandelen, ondervragen en voor de rechter komen. In mei 2017 schreef de SCOC een open protestbrief aan de overheid over ‘de systematische overtreding van christelijke religieuze vrijheden’.
Soedan staat op plaats 5 van de Ranglijst Christenvervolging.

 

Gerelateerde nieuwsberichten