Pakistan - 10 oktober 2018

Asia Bibi: wachten op de doodstraf voor godslastering

Pakistan - Het geduld van Asia Bibi en haar familie wordt wederom op de proef gesteld. Na de rechtszaak op dinsdag 9 oktober 2018 heeft het Hooggerechtshof van Pakistan nog geen uitspraken gedaan. Het is onbekend tot wanneer dit wordt uitgesteld.

Asia is de eerste vrouw in Pakistan die de doodstraf heeft gekregen voor godslastering. In 2009 wilde ze water gaan putten, maar moslimvrouwen joegen haar weg. Ze zeiden dat ze het water zou bevuilen. Asia antwoordde dat Jezus Christus haar had gered en vroeg: “Wat heeft jullie profeet voor jullie gedaan?” Door deze eenvoudige vraag werd ze in 2010 veroordeeld tot de doodstraf op grond van de blasfemiewet. Sindsdien zit ze gevangen.

Het vonnis tegen haar werd opgeschort in 2015, en haar beroep tegen de straf werd door het Pakistaans Hooggerechtshof in 2016 gepland. Echter, dit werd uitgesteld.

Het gevaar van praten
Het is geen verrassing dat de zaak van Asia Bibi met tegenzin door Pakistaanse leiders wordt behandeld. Voor mensen die eerder voor haar vrijlating pleitten had dit namelijk grote gevolgen.

Salman Taseer was gouverneur van Punjab. Hij sprak zich uit tegen de blasfemiewetten in Pakistan en noemde ze ‘the black law’. Hij vroeg om genade voor Asia. Taseers uitgesproken mening over de blasfemiewetten riep woedende reacties op van de islamitische gemeenschappen in Pakistan. Uiteindelijk werd Taseer door zijn eigen bodyguard neergeschoten.  

Ook nu, na de rechtszaak, hebben extremistische partijen gedreigd met verschrikkelijke gevolgen als Asia Bibi wordt vrijgesproken. Op sociale media wordt opgeroepen om haar op te hangen. Er is daarom een vluchtplan uitgewerkt. Op die manier kan Asia op een veilige manier de gevangenis en Pakistan verlaten als ze vrijgesproken wordt.

Gerelateerde nieuwsberichten