Indonesië - 28 november 2018

Indonesische muzikant aangeklaagd om haattweet tegen Ahok

Indonesië – Ahmad Dhani Prasetyo, een Indonesische rockmuzikant, is aangeklaagd wegens het uiten van hatelijke taal tegen Ahok, de vroegere gouverneur van Jakarta. Mogelijk krijgt hij twee jaar celstraf.

Prasetyo stuurde de tweet tijdens Ahoks verkiezingscampagne in maart 2017. In de tweet schreef hij: “Iedereen die deze godslasteraar steunt, is uitschot en verdient het in het gezicht gespuwd te worden.”

In maart van dit jaar werden door heel het land mensen, verbonden met een online jihadisten netwerk, gearresteerd. Onder de naam Muslim Cyber Army probeerden zij religieuze spanningen in het land aan te wakkeren. Ze verstuurden onder andere social media berichten met anti-Ahok informatie.

Mede door het toedoen van dit jihadistennetwerk werd de christelijke Ahok in 2017 zelf veroordeeld tot twee jaar cel. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan godslastering tegen de islam. In verkiezingsbijeenkomsten weerlegde hij de uitleg van een koranvers door islamitische oppositie. Dit werd hem als godslastering aangerekend.

Gerelateerde nieuwsberichten