Egypte - 12 december 2018

Drie jaar cel om bericht op Facebook

Egypte – Een Egyptische rechtbank heeft een koptische christen veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Abdo Adel (43) werd schuldig bevonden aan het ‘beledigen van de islam’.

Adel zou in juli van dit jaar de islam beledigd hebben door een bericht op Facebook. In het bericht had hij een vergelijking gemaakt tussen de islamitische profeet Mohammed en Jezus Christus. Na het lezen van het bericht klaagden moslimburen in Menbal hem aan voor het beledigen van de profeet en minachting van de islam. Menbal is een dorp in de omgeving van Minya, 200 km ten zuiden van Cairo.

Na zijn arrestatie op 6 juli vielen moslimbendes in Menbal huizen van kopten aan. Koptische christenen in het dorp zaten zo goed als gevangen in hun huizen. Speciale politie-eenheden kwamen naar het dorp om de orde te herstellen. De situatie blijft er gespannen. Een beroep tegen de uitspraak komt eind december voor de rechter. De negentig moslims die de huizen en ook politie aanvielen zijn vrijgelaten.

 

Gerelateerde nieuwsberichten