Irak - 20 december 2018

Ruim 8.000 families terug op Nineve-vlakte

Irak – Door het geweld van Islamitische Staat vluchtten tienduizenden christenen uit Mosoel en omgeving naar Noord-Irak. Open Doors ondersteunde in het afgelopen jaar het herstellen van 1.200 huizen. Daardoor konden 8.360 families terug naar hun huizen tussen Mosoel en Noord-Irak.

Eind november 2018 werd een evaluatie gehouden door de verschillende comités die het herstel van huizen coördineren. Priester George is de voorzitter van het comité in Qaraqosh, de plaats met de grootste groep christenen in dit gebied. Meer dan 5.100 families keerden terug, maar hij is teleurgesteld. George: “Ik had verwacht dat het sneller zou gaan. Het beloofde geld van organisaties bereikt ons vaak met vertraging. Er is meer financiële steun nodig, want er zijn nog teveel huizen beschadigd.”

Volgens George zijn er verschillende redenen dat families niet terugkomen. “De infrastructuur, denk aan de straten, is niet goed. Er is gebrek aan medische hulp en mensen hebben werk gevonden in Erbil en hun kinderen zitten er op school.” De mensen die terugkwamen zijn volgens de priester “mensen die tevreden zijn; er zijn veel moeilijkheden, maar dat zijn ze gewend.” Na een opsomming van gebrek aan veiligheid bedankt hij voor de vele ondersteuning. “Ik spreek mijn dank uit voor de velen die aan ons denken en naast ons staan met alle ondersteuning. Dit geeft ons rust in ons hart. Zonder deze steun redden we het niet.”

De Syrisch-orthodoxe priester Yacoub uit Bartella zag 1.300 families terugkeren naar Bartella. Hij maakt zich zorgen over de aanwezigheid van Al Hashid-strijders. “Dat is een sji’itische militie die IS uit het dorp verjoeg, maar daarna is gebleven.” Na vele jaren van oorlogsspanning, het vluchten voor IS naar Noord-Irak en het verlies van geliefden is de aanwezigheid van nieuwe strijders een reden voor spanning. De bevolking weet niet wat ze van hen kunnen verwachten.

Gerelateerde nieuwsberichten