Maleisië - 13 februari 2019

Maleisische pastor al twee jaar vermist

Maleisië – Het is vandaag twee jaar geleden dat vijftien gemaskerde mannen de Maleisische pastor Raymond Koh op klaarlichte dag ontvoerden. De gebeurtenis werd vastgelegd door bewakingscamera’s – iets wat uitzonderlijk is. Koh wordt nog steeds vermist.

Koh’s auto werd op 13 februari 2017 klemgereden door drie zwarte SUV’s. Gemaskerde mannen trokken hem uit zijn auto en namen hem mee. Een van hen reed weg in Koh’s auto. Motorrijders van wie de identiteit onbekend is, hielden het overige verkeer op afstand. De ontvoerding duurde slechts één minuut – een indicatie van de professionaliteit waarmee de ontvoering werd uitgevoerd.

Bekijk de camerabeelden

Volgens een politiemedewerker zou de Bukit Aman, een speciale politie-eenheid, betrokken zijn geweest bij de ontvoering. De klokkenluider claimde zelfs dat de ontvoering is uitgevoerd met volledige toestemming van de hoogste politiefunctionaris, de Inspector General of Police, Khalid Abu Bakar. Na de ontvoering startten de Maleisische autoriteiten een onderzoek naar Raymonds zaak. Deze werd eind vorig jaar afgerond, maar de uitslag laat nog op zich wachten.

Koh’s vrouw Susanna is hoopvol gestemd. In mei vorig jaar werd er nieuwe regering verkozen die meer oog heeft voor minderheden. “We hebben grote verwachting dat Raymond en de anderen worden vrijgelaten en dat de daders berecht zullen worden”, vertelt ze

De ontvoering zorgt ervoor dat kerken in het land toenadering zoeken. Susanna: “Kerken en christenen accepteren deze ontvoeringen niet. We zien dat evangelische en katholieke gelovigen samenkomen. Ze bidden samen en ik weet zeker dat God er blij mee is.”

Voorafgaand aan Raymonds ontvoering werden hij en zijn vrouw Susanna regelmatig aangehouden door de immigratiedienst en politieofficieren van een speciale eenheid. Eerder, in 2011, vond er een inval plaats in zijn kerk. De autoriteiten vermoedden dat hij zijn christelijke geloof deelde met moslims. Evangeliseren onder Maleisische moslims is verboden in het land.

Rond de ontvoering van Raymond Koh werden ook drie anderen gekidnapt. Het christelijke echtpaar Joshua Hilmy en Ruth Sitepu worden vermist sinds november 2016. De sjiitische moslim activist, Amri Che Mat, werd ontvoerd tijdens een zeer professionele operatie, identiek aan die van Raymond. Christenen en sjiitische moslims zijn minderheden in het land waar soennieten de meerderheid vormen.

Gerelateerde nieuwsberichten