Algerije - 18 maart 2019

Christenen Algerije biddend op de knieën na protesten

Algerije – Na wederom massale protesten in Algerije tegen president Abdelaziz Bouteflika reageren christenen door biddend op de knieën te gaan voor hun land. “De kerk moedigt gelovigen nadrukkelijk aan om zich tot God te wenden en te bidden voor verandering op allerlei gebieden: politiek, economie, onderwijs en recht. Het ontbreekt ons niet aan gebedspunten”, vertelt de Algerijnse christen Haider* aan Open Doors.

Begin dit jaar werd al een landelijke gebedscampagne gestart waarin christenen door heel Algerije meebidden voor de verkiezingen. Nu president Bouteflika bekend heeft gemaakt dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar heeft gesteld, is de situatie in het land uiterst onzeker.

Algerije staat op de 22e plaats op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Algerije is volgens de grondwet een islamitisch land. Toch groeide de protestantse kerk onder Bouteflika. Tegelijkertijd nam de druk op de kerk toe, in het bijzonder na het invoeren van een wet in 2006 waarin niet-islamitische diensten strenger werden gereguleerd.

De kerk in Algerije bestaat hoofdzakelijk uit buitenlandse leden van de rooms-katholieke kerk. Daarnaast zijn er tussen de 30.000 en 35.000 protestanten, van wie de meeste tot de eerste generatie van christenen met een moslimachtergrond behoren. Ook telt Algerije tussen de 30.000 en 35.000 zogenaamde ‘geheime gelovigen’. Deze christenen leven geïsoleerd en behoren niet tot een kerkelijke gemeente.

De laatste jaren hebben de christenen in Algerije kerksluitingen meegemaakt. “We zagen de druk op de kerk toenemen”, vertelt Haider. “Er werden kerken verzegeld in de regio Kabyle. Vier kerken zijn nog steeds gesloten.” In de campagne in aanloop naar de verkiezingen merken christenen opnieuw druk. “De politie bezocht geregeld kerkdiensten”, vertelt de Algerijnse christen Abdul*. “Christenen hebben veel vervolging mee gemaakt, dat is zeker. Er zijn christenen die bang zijn voor wat de regering gaat doen. Maar er zijn er ook die dapper opstaan en hun geloof in Jezus Christus blijven uitdragen.”

* Haider en Abdul zijn schuilnamen. Om veiligheidsredenen kan hun echte naam niet worden vermeld.

Gerelateerde nieuwsberichten