Vietnam - 11 april 2019

Vietnam: Vinh duikt onder in het bos

“Als je onze man en vader in je huis ontvangt, slaan we je in elkaar.” Je vrouw en kinderen zullen het maar over je zeggen. Vinh* (57) uit Vietnam weet hoe het voelt en ondervindt dagelijks de gevolgen ervan. Sinds zijn vrouw en kinderen hem het huis hebben uitgezet, heeft niemand hem een verblijfplaats aangeboden. Hij woont nu al ruim een half jaar in een geïmproviseerde tent in het bos.

In een grotendeels boeddhistisch land als Vietnam accepteren familieleden bekering tot het christendom nauwelijks. Dat geldt ook voor het gezin van Vinh. Toen zijn moeder (90) ook nog eens tot geloof kwam, was de maat vol voor zijn vrouw en kinderen. Ze zetten hen uit huis en verspreidden in het dorp de waarschuwing: “Als je hen in je huis ontvangt, laat dat zien dat jij degene bent die hen aangezet heeft tot het volgen van deze religie. We rapporteren het aan de lokale autoriteiten.”

Een lokale kerk heeft ondanks hun waarschuwing toch de moeder van Vinh opgevangen. Zij heeft ernstige verwondingen aan haar been, doordat haar schoondochter en kleinkinderen haar in elkaar sloegen. De kerk durft Vinh niet op te vangen, maar hij wil ondanks het gevaar graag terug naar zijn dorp. Hij vroeg daarom in maart een document aan waarin staat dat hij christen is én in het dorp mag wonen. Helaas mislukte zijn plan. Toen hij het document liet zien aan de lokale autoriteiten, zeiden ze: “We geloven dit document niet. Het heeft geen enkele waarde wat ons betreft.”

Gerelateerde nieuwsberichten