Indonesië - 17 april 2019

Indonesische christenen zien toekomst somber in

Indonesië – Vandaag vinden de presidentsverkiezingen plaats in Indonesië. Lokale medewerkers van Open Doors voorzien dat het leven van christenen zwaarder gaat worden. Volgens onderzoekers van de organisatie groeit de radicale islam in het land.

De twee presidentskandidaten Widodo, de huidige president, en Subianto bestrijden elkaar opnieuw. Vijf jaar geleden won Widodo met een kleine meerderheid in stemmen. De winnaar wordt vijf jaar lang de leider van het land met de grootste moslimbevolking ter wereld.

“Beide kandidaten zullen het leven van christenen niet verbeteren”, zegt een lokale medewerker van Open Doors. “Widodo heeft teveel de nadruk gelegd op ontwikkelingsprojecten en te weinig gewerkt aan de bescherming van minderheden. Subianto wordt gesteund door radicale moslimgroepen. Veel landgenoten willen niet stemmen omdat ze teleurgesteld zijn over de huidige regering. Er circuleren vele advertenties en video’s om niet te gaan stemmen.”

Een onderzoeker van Open Doors International ziet een terugkeer van de conservatieve islam. “Beide presidentskandidaten willen de islam een nog sterkere plek geven in Indonesië. Ook zou de islam nog meer invloed moeten krijgen in de politiek. Indonesische christenen moeten zich voorbereiden op meer vervolging. Er breken spannende tijden aan.”

Indonesië stond bekend om haar tolerantie, maar religieuze minderheden vrezen de groeiende invloed van de islam in de politiek en de samenleving. De rechtszaak en veroordeling voor vermeende godslastering van Ahok, de christelijke gouverneur van Jakarta wordt gezien als bewijs van deze verandering in het land.

Indonesië staat op plaats 30 van de Ranglijst Christenvervolging. Al jaren staat het land bijna onderaan de ranglijst. In de laatste twee jaar steeg het land van plaats 46 en 38 naar plek 30.

In het land wonen 32 miljoen christenen. Er is officieel godsdienstvrijheid, maar op lokaal niveau ziet dat er anders uit. Christenen moeten toestemming vragen om een kerk te bouwen. Het is moeilijk om aan de voorwaarden te voldoen en de procedure duurt lang. Wanneer een kerk te sterk groeit, kan de lokale overheid besluiten de kerk te sluiten.
Moslimbekeerlingen ervaren grote druk om het christelijk geloof op te geven, hoewel bekering niet bij wet verboden is. Islamitische familieleden doen er alles aan om hen te laten terugkeren naar de islam.

Gerelateerde nieuwsberichten