Maleisië - 24 mei 2019

Maleisië gaat verdwijning pastor onderzoeken

Maleisië – De Maleisische Minister van Binnenlandse zaken heeft aangekondigd dat er een speciale eenheid komt die de verdwijningen van pastor Koh en mensenrechtenactivist Mat gaat onderzoeken. Beiden zijn al ruim twee jaar vermist.

Het Maleisische kabinet gaf op 23 mei groen licht voor het vormen van een speciale onderzoekseenheid. Deze nog te kiezen groep mensen gaat verder onderzoek doen naar aanleiding van de bevindingen van de Maleisische mensenrechtencommissie. Deze commissie stelde op 10 april 2019 vast dat de politie betrokken is bij de verdwijningen.

De speciale onderzoekseenheid krijgt drie maanden om tot een conclusie te komen. Ook kondigde de minister Muhyddin aan dat de politie onderdeel wordt van de eenheid “omdat ze de volmacht hebben om te onderzoeken”. “Maar”, vervolgde hij, “Het kost enige tijd om de juiste mensen te vinden omdat we geen agenten kunnen benoemen die betrokken waren bij de verdwijningen.”

Susanna Koh, de vrouw van de ontvoerde pastor, is blij: “Ik ben zo blij. God is goed. Hij geeft meer gebedsverhoringen dan wij kunnen bidden of beseffen.” Ze vraagt of we blijven bidden en actievoeren. En hoopt ze dat de juiste mensen aangesteld worden in de speciale onderzoekseenheid zodat de gijzelnemers berecht worden.

Wimco Ester leidt namens Open Doors Nederland de pleitbezorgingsactiviteiten voor pastor Koh. Ester: “We zijn positief over de actie van de Maleisische overheid om op korte termijn een onderzoekseenheid aan te stellen, die verder onderzoek gaat doen naar de verdwijningen van Koh en Amri Che Mat. Een specifieke Speciale onderzoekseenheid kan veel voortvarender en gerichter werken dan de onafhankelijke commissie die het algemeen politieoptreden gaat monitoren. Die zou pas tegen het eind van 2019 actief worden. We zien uit naar de resultaten van de Speciale onderzoekseenheid.”

Maleisië staat op plaats 42 van de Ranglijst Christenvervolging

Gerelateerde nieuwsberichten