Nigeria - 03 juni 2019

Zeventien Nigeriaanse christenen al twee weken vast

Nigeria – Een gewapende groep in het noorden van Nigeria houdt sinds 19 mei zeventien christenen vast. Ze eisen ruim 750.000 euro losgeld.

De christenen waren bij elkaar voor een koorrepetitie. Terwijl ze aan het oefenen waren, bestormde een gewapende groep het terrein. Volgens de Nigeriaanse politie ging het om een fors aantal mannen. “De gewapende mannen losten een aantal schoten en namen vervolgens verschillende kerkleden mee,” vertelt een woordvoerder.

Onder de slachtoffers bevinden zich de pastor, zijn dochter en tenminste negen vrouwen. Hun verblijfplaats is onbekend. “De aanval heeft veel angst en verdriet veroorzaakt bij de gelovigen”, vertelt een veldwerker.

Ontvoeringen van christenen voor losgeld komen steeds vaker voor in Nigeria en dat is een zorgelijke ontwikkeling. De aanvallen treffen de slachtoffers alsook de achterblijvers. Die raken vaak getraumatiseerd door wat ze gezien hebben tijdens de aanval en door het verlies van dierbaren. Open Doors ondersteunt daarom de Nigeriaanse kerk met nood- en traumahulp.

Nigeria is het twaalfde land op de Ranglijst Christenvervolging. Vorig jaar werden er ruim 3.700 christenen vermoord door onder andere de terreurgroep Boko Haram en geradicaliseerde islamitische herders.

Gerelateerde nieuwsberichten