Noord-Korea - 04 juli 2019

Trumps bezoek aan Noord-Korea: goed nieuws voor christenen?

Geheel onverwacht bracht de Amerikaanse president Trump afgelopen weekend een bezoek aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Is dat goed nieuws voor de christenen in Noord-Korea? Een lastige vraag. Veldwerkers van Open Doors laten weten dat ze geen verbetering verwachten. Ook in 2019 is het leven van de ruim 300.000 christenen in het land nog steeds ontzettend zwaar. Het regime houdt 50.000 van hen gevangen in kampen, onder omstandigheden die moeilijk zijn voor te stellen.

De situatie van ‘vrije’ christenen is nauwelijks beter. Net als hun landgenoten krijgen ze een voedselrantsoen van driehonderd gram per dag. Daarnaast moeten ze ook nog eens hun geloof verborgen zien te houden. Veldwerkers delen via geheime netwerken voedsel, medicijnen en kleding uit aan ruim 60.000 christenen. Meer dan 30.000 christenen luisteren ’s nachts naar radioprogramma’s waarin ze aangemoedigd worden om vol te houden. Ook ontvangen ze Bijbels, boeken en andere christelijke materialen om te groeien in hun geloof.

Een Noord-Koreaanse gelovige sprak onlangs zijn dank uit aan christenen wereldwijd die betrokken zijn bij het land: “We waarderen het werk dat jullie doen. Jullie staan ons bij in het volgen van Jezus Christus’ kruisweg. Dank jullie wel voor de liefde en zorg waarmee jullie in onze geestelijke en materiële noden voorzien. Daardoor kunnen wij ons op onze beurt wijden aan het helpen van andere christenen.”

Gerelateerde nieuwsberichten