Kazachstan - 18 juli 2019

Kazachstan: Svetlana beboet voor vieren verjaardag

Stel je eens voor dat je vandaag jarig bent. Een van jouw familieleden maakt je lievelingsgerecht klaar en nodigt vrienden van de kerk uit om samen te eten. Jullie danken de Here God voor de heerlijke maaltijd en zingen een verjaardagsliedje. Als je op het punt staat om de kaarsjes uit te blazen… stormt plotseling de politie binnen. Iemand heeft hen namelijk gebeld en gezegd dat in jullie huis een illegale sekte was samengekomen.

Jullie worden allemaal meegenomen naar het politiebureau, waar je drie uur lang ondervraagd wordt. Uiteindelijk laten ze je gaan, maar een aantal dagen later wordt je oom beschuldigd van ‘het leiden van een niet-geregistreerde, verboden religieuze gemeenschap’. Hij krijgt een boete ter hoogte van twee maandlonen.

Klinkt als een van de slechtste verjaardagen ooit, toch? Een groep gelovigen uit Kazachstan maakte het mee. Toen Svetlana Demina een feestje voor haar man hield en vrienden van de kerk uitnodigde, deed de politie een inval. De agenten namen alle christelijke boeken mee en een aantal van de genodigden kreeg een boete. Voor protestantse christenen in Kazachstan behoren dit soort invallen tot de realiteit van elke dag.

Gerelateerde nieuwsberichten