Eritrea - 08 augustus 2019

Eritrees-Orthodoxe patriarch geëxcommuniceerd vanwege “ketterij”

Eritrea – De Eritrees-Orthodoxe patriarch Abune Antonios is door bisschoppen van zijn kerk geëxcommuniceerd. Vanwege kritiek op de overheid zit de 90-jarige patriarch al ruim twaalf jaar in huisarrest. De regeringsgezinde bisschoppen beschuldigen hem van ketterij.

De opvallende stap die de bisschoppen in juli namen, past in het streven van de Eritrese overheid om de kerk in hun land volledig te controleren. Het was de overheid die Antonios twaalf jaar geleden uit zijn ambt zette en die de leiding van de kerk gaf aan mensen die met de regering willen meewerken. Officieel moet de patriarch van de Eritrees-Orthodoxe kerk door de Egyptische patriarch aangesteld worden en bekleed hij zijn functie voor het leven.

De bisschoppen motiveren de excommunicatie in een brief waarin ze verwijzen naar ‘recente activiteiten’ van Antonios. Daarmee doelen ze waarschijnlijk op een video waarin de patriarch eerder dit jaar kritiek uitte op de huidige leiding van de kerk. Volgens de bisschoppen willen ze het groeiende gevaar van ketterij tegengaan en mag de naam van de patriarch nooit meer genoemd worden. “Zij die dat wel doen, zullen streng gestraft worden”, voegen de bisschoppen eraan toe.

Eritrea staat op plaats 7 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Vele christenen in dit land zitten gevangen om hun geloof. Zonder enige vorm van proces zijn ze opgepakt.

Bron: WWM/BBC

Gerelateerde nieuwsberichten