Myanmar (Birma) - 21 november 2019

Myanmar: Khin Htay in brand gestoken

Het dreigement klonk zo heftig dat Khin Htay* het niet kon geloven. Haar eigen man zei dat hij haar zou verbranden, als zij de Here Jezus bleef dienen. Dat meende hij niet, dacht ze. Maar de volgende ochtend kwam hij met een bus benzine op haar af, gooide die over haar heen en stak haar in brand.

Een paar jaar geleden trouwde Khin Htay met Aung*. Ze trokken in bij zijn ouders en dat ging een tijd lang goed. Totdat de moeder van Aung erachter kwam dat Khin Htay in Jezus geloofde en niet Boeddha diende. Woedend joeg ze haar schoondochter het huis uit. Ook Aung en de kinderen die het stel inmiddels had, waren niet meer welkom. Het jonge gezin kon een huisje huren, maar Aung begon Khin Htay onder druk te zetten: ze moest en zou meedoen aan boeddhistische rituelen. Omdat Khin Htay bleef weigeren, werd ook hij woedend op haar, met vreselijke gevolgen.

Toen Aung haar in brand had gestoken, rende ze gillend de straat op. Gelukkig schoten haar buren haar te hulp. Terwijl Khin Htay nog brandde, brachten zij haar naar het ziekenhuis. Aung ging ervandoor.

Inmiddels heeft Khin Htay het ziekenhuis verlaten. Ze wordt opgevangen door Saya Thun*, een zendeling, en zijn vrouw. Maar het zal nog lang duren voordat Khin Thay volledig hersteld is.

*Schuilnaam
**Foto ter illustratie

Gerelateerde nieuwsberichten