China - 09 januari 2020

China: Pastor Wang Yi negen jaar de cel in

Voor veel Chinese christenen is het een bekend persoon: pastor Wang Yi. Wang Yi maakt zich al jarenlang hard voor godsdienstvrijheid in hun land. Tot december 2018. Politieagenten vielen in aanloop naar Kerst zijn kerk binnen en arresteerden meer dan honderd gemeenteleden van de Early Rain Covenant Church, onder wie pastor Wang en zijn vrouw Jian Rong.

De gemeenteleden en Jiang Rong werden korte tijd later vrijgelaten, maar pastor Wang zelf zit sindsdien vast. Vorige week vond eindelijk de rechtszitting plaats. De rechtbank veroordeelde Wang tot negen jaar celstraf. Hij zou mensen ‘hebben aangezet tot het ondermijnen van de staatsmacht’ en ‘illegale handelspraktijken’ ondernemen. Bewijsmateriaal dat de aanklachten ondersteunt, is echter niet vrijgegeven.  

Vermoedelijk is Wangs arrestatie een poging van de Chinese overheid om de pastor het zwijgen op te leggen. De manier waarop Wang streed voor godsdienstvrijheid haalde zelfs internationale media. Zo hield hij regelmatig kerkdiensten op straat, wanneer de Chinese politie de ingang van zijn kerk blokkeerde.

Gerelateerde nieuwsberichten