Kazachstan - 09 januari 2020

Hoger beroep van Kazachse pastors verworpen

Kazachstan – Drie kerkleiders uit Kazachstan zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen vanwege hun werk in de New Life Pentecostal Church in de stad Almaty. Deze veroordeling van een lagere rechtbank werd afgelopen week door het Hooggerechtshof bevestigd.

In november 2019 berichtte Open Doors over de nu in Amerika woonachtige Pastor Sergei Zaikin, pastor Maxim Maximov en zijn vrouw Larisa Maximova. Op 29 juli 2019 werden zij veroordeeld voor het ‘opleggen van handen en het bidden in vreemde talen’. Pastor Maximov kreeg vijf jaar celstraf opgelegd, en zijn vrouw en pastor Zaikin elk vier jaar.

Na het hoger beroep werd Maxim Maximovs straf zelfs verlengd van vijf naar acht jaar cel. Ook moeten de drie een schadevergoeding betalen aan degenen die claimen dat ze beschadigd zijn door het kerkenwerk van de drie pastors. De drie veroordeelden wonen momenteel in de Verenigde Staten en als ze terugkeren naar Kazachstan dan wacht hen jarenlange gevangenisstraf. Het betekent ook dat ze hun familie in het land niet meer kunnen ontmoeten.

De New Life Pentecostal Church – die verschillende vestigingen in het land heeft – is al sinds 2009 doelwit van de Kazachse overheid en de Kazachse media. Kazachstan staat op plaats 34 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. De nieuwe Ranglijst Christenvervolging verschijnt op 15 januari aanstaande.

Gerelateerde nieuwsberichten