India - 21 januari 2020

Veel opvolgers van de moordenaars van Graham Staines

India – Vandaag - 21 januari - is het 21 jaar geleden dat de Australische zendeling Graham Staines in India werd vermoord. Helaas is er niet veel veranderd in twee decennia.

Graham en Gladys Staines werkten in de provincie Odissa onder de melaatsen. Na een gebedsbijeenkomst keerde Graham met zijn twee zoons terug naar huis. Onderweg besloten ze te stoppen om in de auto te slapen. Ze werden ontdekt door Dara Singh, een lid van de jeugdorganisatie Bajrang Dal. Deze organisatie ondersteunt de Hindutva-leer om van India een hindoeland te maken. Singh en een aantal vrienden staken de auto in brand en duwden met stokken tegen de deuren om te voorkomen dat de inzittenden zouden ontsnappen.

Korte tijd later werd de dader gearresteerd. Maar volgens John Dayal, een India-kenner, journalist en mensenrechtenactivist in India, heeft Dara Singh vele opvolgers. In 2008 vond in het Kandhamal-district in Odissa een massale slachting onder christenen plaats. Fanatieke hindoes beschuldigden christenen van de moord op een lokale hindoeleider.

Meer dan 120 christenen kwamen om het leven. De aanvallers vielen meer dan 6.000 huizen en 320 kerken aan, vele klinieken en scholen gingen in vlammen op. Ruim 60.000 christenen sloegen op de vlucht. Een rauwe werkelijkheid drong zich aan hen op: er was een nieuw India was ontstaan.

In het afgelopen jaar zijn 9 Indiase christenen gedood, 1500 christenen aangevallen door hindoebendes en circa driehonderd gearresteerd. Voor het tweede jaar staat India in de top-10 van de Ranglijst Christenvervolging.

Gerelateerde nieuwsberichten