China - 24 januari 2020

Kerkleiders zetten petitie op voor vrijlating Wang Yi

China - Met een handtekeningenactie protesteren kerkleiders wereldwijd tegen de internering van de Chinese predikant Wang Yi uit Chengdu.

Wang Yi zit sinds december 2018 in de cel, omdat hij president Xi Jinping had opgeroepen tot bekering. Begin januari werd bekend dat hij tot negen jaar gevangenisstraf was veroordeeld wegens ‘staatsondermijning’ en ‘illegale zakenactiviteiten’.

De politie had de voorganger van de Vroege Regenkerk opgepakt samen met ongeveer honderd kerkleden, onder wie zijn echtgenote Jiang Rong. De meesten zijn weer vrijgelaten, maar Wang Yi bleef in de cel. Na een rechtszitting achter gesloten deuren op 30 december kreeg hij negen jaar cel opgelegd, naast een boete van omgerekend 7000 dollar en intrekking van alle politieke rechten in de komende drie jaar.

Het vonnis lokte wereldwijd protest uit dat nu kracht wordt bijgezet door een handtekeningenactie. De petitie is een initiatief van Amerikaanse, Canadese en Taiwanese kerken in samenwerking met ChinaAid, een organisatie die opkomt voor de vervolgde kerk in China. De communistische volksrepubliek staat op de 23e plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Gerelateerde nieuwsberichten