Wereldwijd - 09 april 2020

Wat doet de coronacrisis met Open Doors?

De coronacrisis stelt Open Doors wereldwijd voor nieuwe uitdagingen. Voor de vervolgde kerk zijn de gevolgen enorm, want veel christenen zitten al ​​aan de onderkant van de samenleving. Niet zelden staan ze bij de hulpverlening achteraan in de rij; vooral in sommige islamitische landen is hun positie kwetsbaar.

Open Doors spant zich extra in om deze christelijke gemeenschappen te helpen, onder meer via voorgangers en leiders. In deze crisis kan de kerk zich laten zien, als een baken van hoop voor de wereld die zo dringend Jezus Christus nodig heeft. Juist nu krijgt de kerk de kans haar rol als lichtend licht en zoutend zout op zich nemen.

Berichten van wanhoop en hoop wisselen elkaar af. Mensen kunnen niet naar de kerk nu zij die het meest nodig hebben. Ze mogen niet naar hun land vanwege quarantaine en lockdown, terwijl de oogst moet binnengehaald. Gezinnen lijden honger omdat ze thuis moeten blijven.

“In al onze werkgebieden zien we dat de pandemie een verwoestende effect heeft”, zegt directeur Maarten Dees van Open Doors Nederland. “In veel gebieden zijn de christenen al arm en leven geïsoleerd. Ze hebben minder toegang tot gezondheidszorg en staatssteun dan hun andersgelovige buren. En hoewel het virus niet discrimineert, doen gemeenschappen en regeringen dat soms wel. Broeders en zusters in afgelegen gemeenschappen worden verwaarloosd als ontdekt wordt dat ze christen zijn. Christelijke verpleegkundigen wordt gevraagd met coronapatiënten te werken, met risico voor hun eigen gezondheid: om hun geloof worden ze als 'overbodig' beschouwd.”
 
Dees: “Als Open Doors roepen we onze donateurs en sympathisanten op al het mogelijke te doen om uw kerk te mobiliseren, om voor vervolgde christenen te bidden en te geven, vooral nu in deze tijd van toenemende nood.”

“Ik heb mensen eerder horen huilen, maar in deze crisis is dit anders, veel dieper”, laat Open Doorswerker Hana weten. “Tegelijkertijd ben ik erg trots op onze teams die hoop bieden aan vervolgde christenen. Ik sta versteld van hoeveel ze bereiken. We bieden verlichting en voeren sociale mediacampagnes om christenen aan te moedigen.”

Hoewel het epicentrum van de coronacrisis verschuift naar Europa en Amerika, duurt in Azië de crisis voort. Sommige regeringen reageren niet adequaat. Turkmenistan geeft zijn burgers weinig informatie over het Covid-19-virus en ontkent dat er ziektegevallen zijn. In Myanmar is het erg moeilijk om mensen te volgen die uit besmette gebieden kwamen. In het zuiden van de Filipijnen komt de hulpverlening traag op gang, al doet de regering haar best om de armen, inclusief christenen, te helpen.

In enkele islamitische landen in Azië schiet Open Doors te hulp bij tientallen christelijke gezinnen die een moslimachtergrond hebben. Een christelijk echtpaar uit Maleisië dat inkomen en werk is kwijtgeraakt, vertelt hoeveel zorg ze nu hebben. “We hebben een dochtertje van 1 jaar. We baden tot de Here God om een ​​oplossing voor ons kleine gezin. Onmiddellijk na ons 'amen', belde Open Doors met de vraag of we eerste levensmiddelen nodig hadden. Heel erg bedankt!"

Noord-Korea is volledig afgesloten van de buitenwereld. Open Doors kan op dit moment niet veel meer doen dan gelovigen aan te moedigen via de wekelijkse radio-uitzendingen, vertelt een Koreaanse coördinator. In China worden beperkingen langzaam opgeheven, vertelt een andere Open Doorswerker. “Sommige van onze medewerkers hebben het werk in het gebied waar ze woonden, hervat. Ze beginnen met het bezoeken van gelovigen - ex-moslims - die de afgelopen maanden erg geïsoleerd zijn geweest.”

In India zijn begin april 'slechts' 900 ziektegevallen van coronabesmetting gemeld in een land met meer dan een miljard mensen. Het effect van de overheidsmaatregelen is echter enorm. Veel vervolgde christenen hebben hun inkomen verloren en vragen dringend om hulp. Hen bereiken is moeilijker dan ooit, maar de partners van Open Doors doen wat ze kunnen om in de meest basale behoeften, zoals eten en drinken, te voorzien.

Wilt u alstublieft bidden en geven voor vervolgde christenen? Vervolging houdt niet op vanwege een virusepidemie. In feite neemt de druk op onze vervolgde broeders en zusters in veel regio's in de wereld toe. Deze crisis kan de kerk schaden. Of juist met Gods hulp en met het gebed en betrokkenheid van het hele Lichaam van Christus sterker maken!

Gerelateerde nieuwsberichten