Nigeria - 14 mei 2020

Opnieuw bloedig geweld tegen christenen in Nigeria

Abuja - De bloedige aanvallen op christenen in Nigeria blijven onverminderd doorgaan, ondanks het uitgaansverbod door de coronacrisis. In de afgelopen weken zijn bijna dertig mensen, onder wie acht kinderen, vermoord.

De bloedbaden vonden plaats in de staat Kaduna, in het midden van het land. Afgelopen dinsdagnacht overvielen groepen gewapende mannen een drietal dorpen, waarbij negen inwoners zijn omgekozen. Veel dorpelingen zijn de bush in gevlucht.

De aanvallen kwamen slechts twee dagen na het bloedbad van maandag in het dorp Gonan Rogo waarbij achttien mensen zijn vermoord. De daders kozen doelgericht christelijke inwoners, waarbij ze vrouwen en kinderen niet ontzagen. Het jongste slachtoffer, Rejoice, was 4 jaar oud. Zij werd dindagnacht samen met haar ouders en zusjes Patience en Revelation vermoord.

De daders zijn volgens ooggetuigen islamitische Fulani-herders die zich niets aantrekken van de lockdown-maatregelen in Nigeria. Zo schoten zij in het dorp Makyali de pasgetrouwde Saraunia Lucky (25) dood, terwijl ze haar enkele weken oude baby in haar armen hield. Hoewel ook het kindje een kogel in het hoofd kreeg, overleefde het de aanval door een snelle operatie in een nabijgelegen ziekenhuis. Na de ingreep is de baby door kerkleden naar een beter ziekenhuis gebracht. Een tante heeft de zorg voor het kind op zich genomen.

Vermoedelijke Fulani-militanten schoten op 25 april vijf christenen in het Kafuna-district (in de staat Kaduna) dood. Overlevenden hebben later gruwelijke foto’s met Open Doors gedeeld. Uit piëteit met de slachtoffers zijn de foto’s niet openbaar gemaakt. Ook christenen in de staat Plateau hebben te maken met aanhoudende militante aanvallen van Fulani. Ook in deze regio zijn de aanvallen voortgezet.

Hoewel sociaal-economische factoren het conflict zeker aandrijven, zeggen christenen dat er een onmiskenbaar religieus motief is. Dat blijkt volgens hen duidelijk uit het feit dat christelijke gemeenschappen onevenredig het slachtoffer worden van het geweld door Fulani-herders.

Nigeria staat op plaats 12 van de Ranglijst Christenvervolging.

Gerelateerde nieuwsberichten