Nigeria - 21 augustus 2020

Coronavirus zet vervolgde christenen zwaar onder druk

Open Doors maakt zich grote zorgen over het effect van corona op christenen in de vervolgde kerk. Op de internationale VN-dag ter herdenking van slachtoffers van geweld vanwege religie of geloofsovertuiging (22 augustus), signaleert Open Doors dat corona minstens zoveel schade aanricht. Vooral christenen in kwetsbare landen hebben het zwaar te verduren.

"Duizenden christenen in ontwikkelingslanden hebben als gevolg van corona hun werk verloren. Veel christenen in sub-Sahara Afrika, staan bovendien vanwege hun geloof achteraan in de rij als hun eigen overheid voedselhulp uitdeelt. In veel landen krijgen christenen zelfs helemaal geen hulp."

Open Doors-regiowoordvoerder Jo Newhouse laat weten dat kerken in sub-Sahara Afrika als geen ander weten wat vervolging is. "Kerken zijn gewend om in een gewelddadige samenleving hun plaats in te nemen. Maar de gevolgen van de pandemie voor de kerk, overtreffen alles."

Door de lockdown en de gecancelde zondagse samenkomsten, drogen de financiële middelen van kerken op. Newhouse: "Kerken in Nigeria zijn wanhopig omdat ze geen inkomsten meer hebben. Ze kunnen hun vervolgde geloofsgenoten niet de steun geven die nodig is." Extra schrijnend is dat juist deze christenen ook voor de uitbraak van Covid-19 al in een moeilijke situatie verkeerden.

Newhouse stelt dat de indirecte gevolgen van corona ernstiger zijn dan de pandemie zelf. "Weduwes en kinderen die slachtoffer zijn van geloofsvervolging, krijgen niet de hulp die ze zouden moeten krijgen. Dominees en kerkwerkers verkeren in grote problemen. De simpele waarheid is dat wannneer Open Doors niet helpt, ze aan hun lot worden over gelaten."

De Nigeriaanse weduwe Rose (34) vertelt dat ze met haar twee dochtertjes amper wist te overleven nadat haar man in april dit jaar op brute wijze werd vermoord in Noord-Nigeria. Evenals veel andere christenen, kwam ze niet voor voedseldistributies van de overheid in aanmerking. Haar enige geluk was dat het mangoseizoen net was aangebroken.

Newhouse: "Duizenden christenen in Nigeria raken op drift in eigen land. Ze belanden in overvolle vluchtelingenkampen. Die worden vervolgens veelvuldig doelwit van militante groepen zoals Boko Haram en IS. Christenen zijn in deze omgeving extra kwetsbaar."

De VN stelt dat overheden primair verantwoordelijk zijn voor de mensenrechten in hun eigen land, inclusief die van hun religieuze minderheden. Die moeten het recht hebben om hun eigen geloof in vrijheid te beleven. Maar voorlopig staat Nigeria nog op de twaalfde plaats op de Ranglijst Christenvervolging, een jaarlijks overzicht van Open Doors.

Gerelateerde nieuwsberichten