China – In China worden Bijbelse teksten in kerken vervangen door citaten van de Chinese president Xi Jinping. Eerder werden kruisen van kerken verwijderd en vorig jaar werden 1.130 christenen gearresteerd.

Door heel China treedt de regering hard op tegen christenen. President Xi heeft een communistische visie en ziet de ruim 97 miljoen christenen als grote tegenstanders. Huiskerken, maar ook staatskerken worden regelmatig binnengevallen. Een nieuwe godsdienstwet die in februari 2018 van kracht werd, verslechterde de situatie voor christenen in China. De overheid is uit op totale controle over de kerk en wil dat de boodschap van de kerken aansluit bij haar socialistische en communistische leer.

Een Driezelfkerk in Henan had zelf de Tien Geboden vervangen door citaten van Xi Jinping. Toch werden de ouderlingen op de vingers getikt door een overijverige ambtenaar: “De partij moet in alles gehoorzaamd worden. Je moet doen wat de partij je opdraagt. Als je er tegenin gaat, wordt je kerk meteen gesloten.”

Een pastor spreekt van een stapsgewijze ontmanteling van christelijke uitingen in kerken. Deze ontmanteling heeft allerlei vormen. Sinds de instelling van de nieuwe godsdienstwet moeten kerken de Chinese vlag ophangen en in de eredienst het Chinese volkslied zingen. Het onderwijs moet aansluiten bij socialistische waarden. En de portretten van Mao Zedong en Xi Jinping moeten worden opgehangen. Geen wonder dat een kerkleider zei dat ‘het doel van de communistische partij is om God te zijn’. Evangelisatie is verboden en alle kerken moeten zich registreren. Overigens treffen deze stappen alle religies, dus ook moslims en boeddhisten.

Kerken kunnen ook problemen met de autoriteiten krijgen door contacten met buitenlanders en buitenlandse media. Een te groot aantal leden maakt de lokale overheid ook nerveus. Pastors worden regelmatig door de politie uitgenodigd om ‘een kopje thee te komen drinken’. Deze uitnodiging lijkt heel vriendelijk, maar het gaat om ondervragingen die steeds scherper worden. Gesloten kerken zoeken creatieve manieren om toch met hun werk door te gaan. Ze ontmoeten elkaar in een park of op straat of komen samen in kleine groepen. Ook gaan kerken terug naar het platteland om daar in dorpen een kerk te starten.

Zuster Bai Yahui* uit Centraal-China vertelt dat de politie alle huiskerken in de regio sluit. Pastors worden zelfs middenin de nacht gesommeerd naar het politiebureau te komen. “We staan onder grote spanning”, zegt Bai. “Maar ons geloof is gegroeid en we zijn vastberaden om christenen te bemoedigen. We zijn begonnen met kleinere groepen en veel christenen zijn bereid om mini-huiskerkleider te worden. Er is veel stress maar we weten dat de Here God aan het werk is ondanks de vervolging.”

In 1949 bestond de Chinese kerk uit een miljoen leden. Zelfs na tientallen jaren van verdrukking heeft de kerk meer leden dan de communistische partij (89 miljoen). Met bijna 100 miljoen christenen lijkt dit op de honderdvoudige vrucht uit Matteus 19:29: ‘En ieder die broers of zusters, vader, moeder of kinderen, akkers of huizen heeft achtergelaten omwille van mijn naam, zal het honderdvoudige ontvangen…’

China staat op plaats 27 op de Ranglijst Christenvervolging. Tot 2008 stond het jarenlang in de top-tien.

* Schuilnaam

Bron: Open Doors, Bitter Winter, ND en RD