Kameroen – De Boko Haram-strijders die eind juli bij een aantal vrouwen in Kameroen de oren afhakten, deden dit om hen te straffen voor ongehoorzaamheid. Uit onderzoek van Open Doors blijkt dat de terroristen de vrouwen had opgedragen boodschappen van Boko Haram door te geven aan dorpsbewoners. Omdat de vrouwen volgens hen in gebreke bleven, werden ze gestraft. De terreurorganisatie dreigt met verdere straffen.

Veldwerkers van Open Doors deden onderzoek om meer te weten te komen over deze aanval en de achterliggende motieven van Boko Haram. Daardoor kunnen nu ook een aantal onjuistheden in eerdere berichten gecorrigeerd worden, die het gevolg waren van de geïsoleerde ligging van het gebied en de spanningen die er heersen. Zo blijkt dat de aanval niet plaatsvond in Kalagari, maar in Gakara, een stad bij de Nigeriaanse grens, op vijftien kilometer van Kolofata waar de vrouwen medische zorg kregen. In totaal ondergingen vier vrouwen de wrede straf. Zij werden daarvoor met een aantal andere vrouwen ontvoerd. Het betreft zowel christenen als moslims.

“Het is een nieuwe vorm van intimidatie van Boko Haram”, vertelde een plaatselijk contact in Kolofata aan Open Doors. “Vier maanden geleden dreigden Boko Haram-strijders al dat ze dit wilden doen. Ze zijn gefrustreerd dat de vrouwen de boodschappen van Boko Haram slechts gedeeltelijk of helemaal niet doorgeven en kondigden daarom aan dat ze hun oren zouden afhakken. Een andere straf zou het dichtnaaien van de monden zijn.”

Boko Haram kondigde tevens aan dat ze dinsdag 13 augustus Kolofata zou aanvallen. Het leger heeft inmiddels posities rond de stad ingenomen. Inwoners vrezen echter dat de legervoertuigen de motoren van Boko Haram-strijders niet kunnen bijhouden op wegen die ondergelopen zijn. De regentijd breekt namelijk aan, wat ook betekent dat mensen naar hun boerderijen moeten om eten op te halen. Onderweg kunnen Boko Haram-strijders toeslaan.

Onderzoekers van Open Doors registreerden 26 aanvallen van Boko Haram in het noordwesten van Kameroen sinds 2014. In de regio wonen vooral moslims. De weinige kerken die er zijn, hebben ernstig te lijden onder de gespannen situatie. Vier van de vijf kerken in Kolofata zijn inmiddels gesloten, omdat gemeenteleden wegblijven.

“Boko Haram wil alle niet-moslims verjagen, zodat ze hun kalifaat kunnen installeren”, zegt een lokale kerkleider. “In het begin werd de bevolking ingepalmd met beloften en cadeaus. Ze kregen te horen ‘We horen bij elkaar. Ga door met leven en houd veel land voor jezelf. ‘ Zo werden de mensen gerekruteerd. We zien het gebeuren en alleen God kan ons helpen. Blijf voor ons bidden!”