Indonesië – De ex-gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaya Purnama (bekend als Ahok) werd vandaag vrijgelaten uit de gevangenis. Hij zat een straf uit van bijna twee jaar omdat hij iets godslasterlijks over de koran zou hebben gezegd.

Vorige week schreef hij vanuit de gevangenis een brief aan zijn supporters waarin stond: “Bedankt voor uw gebeden en ondersteuning. Ik voel me geliefd en uw liefde betekent meer dan goud en zilver en rijkdom.”

Ook legt hij uit dat hij dankbaar is voor zijn verblijf in de gevangenis. “Ik breng dank aan God, de Schepper van hemel en aarde, dat ik gevangen mocht zitten. Ook ben ik dankbaar dat ik niet herkozen werd tot gouverneur van Jakarta in 2017. Als ik was herkozen, had ik vijf jaar lang controle over de hoofdstad gehad. Maar nu, in een tijd van reflectie heb ik controle over mezelf gekregen. En daar heb ik de rest van mijn leven profijt van.”

Ook vroeg hij zijn fans, de ambtenaren met wie hij samenwerkte en degenen die hem haatten om vergeving voor zijn verkeerde houding. Hij wil zijn nieuwe levensfase ingaan met zijn eigen naam Basuki Tjahaya Purnama (of BTP) en niet meer als Ahok bekend staan.

Toen hij gevangen werd gezet stond Indonesië op plaats 46 van de Ranglijst Christenvervolging. Nu staat het zestien plaatsen hoger op plaats 30. Officieel is er godsdienstvrijheid in het land, maar christenvervolging neemt toe.