De kerk van pastor Yonathan in Surabaya werd op zondag 13 mei, net als twee andere kerken, getroffen door een terroristische aanslag. Jihadstrijder Dita zette eerst zijn vrouw en twee dochters (8 en 12 jaar) af voor een Indonesische kerk. De twee zoons (16 en 18 jaar) stonden klaar bij een katholieke kerk. Dita liet alle bommen tot ontploffing komen toen hij bij de kerk van pastor Yonathan aankwam.

De pastor liet weten dat beveiliger Min (52) en vier andere kerkleden zijn overleden. Ook de 17-jarige Daniel kwam om het leven. Hij zag Dita aankomen en probeerde te voorkomen dat hij door het hek van de kerk reed. “Als hij niet zo moedig was geweest, waren er nog veel meer mensen gewond geraakt”, laat een Indonesiër weten op social media.

Na de aanslag riep pastor Yonathan de gemeenschap meteen samen om te bidden. “Juist nu moeten we dicht bij God zijn. Sommigen zullen bang zijn om Hem te aanbidden na de aanslag. Maar we mogen niet aan onze angst toegeven”, zegt pastor Yonathan. “Bid alstublieft dat het geloof van onze kerkleden groeit. Dankzij Gods bescherming zijn we veilig. We kennen en begrijpen Zijn wegen niet, maar Hij is goed, altijd.”

De zelfmoordaanslagen zijn waarschijnlijk wraakacties, omdat de leiders van twee Indonesische terroristische organisaties onlangs zijn opgepakt.

  • Bid om Gods vrede en rust voor alle christenen in Indonesië. Bid ook voor lokale Open Doors-medewerkers die hulp proberen te bieden waar nodig.
  • Een dag na een aanslag deed een ander jihadgezin een zelfmoordaanslag op een politiebureau. Bid om wijsheid voor de regering en de politie om nog meer geweld te voorkomen.
  • Er was nog een gezin bezig met het voorbereiden van een aanslag. Hun bommen ontploften per ongeluk toen ze nog thuis waren. De ouders en de oudste zoon kwamen hierbij om het leven. De drie jongste kinderen overleefden dit incident. Bid om een zegen over hun leven.