Vlak voor Kerst kwamen vijf Iraanse vrouwen bij elkaar in het huis van de 65-jarige Ruhsari Kamberi. Ze woont op vijftig kilometer van Teheran. Terwijl de vrouwen bij elkaar zaten, vielen plotseling drie leden van de Iraanse veiligheidsdienst het huis binnen. Ze doorzochten de woning, namen mobiele telefoons, Bijbels en andere christelijke boeken in beslag.

De leden van de veiligheidsdienst namen Rushari mee. Tien dagen lang werd ze dag en nacht ondervraagd. Uiteindelijk verscheen ze voor de officier van justitie die haar beschuldigde van “handelen tegen de nationale veiligheid”. Ook dwong hij haar naar een religieus leider te gaan om te praten over terugkeer naar de islam. Nadat Ruhsari meer dan zesduizend euro had betaald, lieten ze haar gaan. Ruhsari is erg ontdaan over wat haar overkomen is.

Rushari is niet de enige christen die door veiligheidsdiensten is opgepakt. De Iraanse politie treedt de laatste tijd steeds harder op tegen christenen. Tientallen christenen werden de afgelopen maanden meegenomen naar het politiebureau. Sommigen van hen belandden in gevangenissen die bekend staan als ’s werelds meest wrede gevangenissen. Iran staat op plek negen van de Ranglijst Christenvervolging.