Iran – Een Assyrische kerk in het noordwesten van Iran is door de autoriteiten gesloten. De reden van de sluiting is onduidelijk.

Agenten van de Iraanse inlichtingendienst en agenten van EIKO, een organisatie aangestuurd door Ayatollah Khamenei, bestormden op 9 mei de 100-jaar oude kerk. Ze brachten nieuwe sloten aan, haalden het kruis van de toren, sloten de kerk af en stuurden de koster weg.

“De agenten maakten duidelijk dat de christenen van Assyrische afkomst niet langer hun erediensten mogen houden,” zei een gemeentelid, dat anoniem wenst te blijven. “Sinds kerst al was er angst onder de gemeenteleden. Toen werden pastors van andere kerken verhinderd om een gezamenlijke viering van Assyrische en Armeense christenen bij te wonen.”

In Iran zijn de christelijke Assyrische en Armeense gemeenschappen een erkende religieuze minderheid. Hun vrijheid van religie wordt gegarandeerd door de Iraanse grondwet. Kerken die diensten houden in het Farsi om moslims te bereiken met het evangelie worden gesloten. Of ze moeten hun diensten te staken of ze alleen in hun eigen taal houden.

Iran staat op plaats 9 van de Ranglijst Christenvervolging. De laatste jaren komen veel moslims tot geloof waardoor de kerken groeien. Dat verontrust de overheid.

Bron: Article18