Burkina Faso – Burkina Faso is opnieuw opgeschrikt door een aanslag op een groep christenen die een Mariabeeld terugbrachten naar hun kerkgebouw na een processie. Hierbij vonden vier mensen de dood. Zondag werd er ook al een aanslag gepleegd op een kerk. In de afgelopen weken doodden islamitische strijders zeker tientallen mensen.

Op maandag 13 mei werden vier katholieke gelovigen vermoord in Singa, in de omgeving van Zimtenga in het noorden van het land. De aanvallers lieten de kinderen die meereisden gaan, maar executeerden de vier volwassenen. Daarna vernietigden ze het Mariabeeld.

Net over de grens met Niger, bij de plaats Dolbel, werd een priester aangevallen door militanten. Hij overleefde de aanslag, maar had wel schotwonden in een hand en been.

Ongeveer dertig islamitische splintergroeperingen zijn actief in West-Afrika. Door het gebrek aan controles bij landsgrenzen kunnen ze gemakkelijk ontsnappen naar een ander land na een aanslag.

Burkina Faso stond altijd bekend als het land waar aanhangers van verschillende godsdiensten harmonieus konden samenleven. Door de opkomst van radicaalislamitische groepen wordt de prille democratie in het land bedreigd.

In januari waarschuwde Open Doors bij de lancering van de nieuwste Ranglijst Christenvervolging al voor de opmars van de radicale islam vanuit het Midden-Oosten naar de sub-Sahara. Burkina Faso is een van de landen die door Open Doors wel in de gaten wordt gehouden. “Burkina Faso staat op plaats 61 als je de Ranglijst Christenvervolging verder doortrekt”, legt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling uit. Achttien van de 25 landen die net onder de top-50 staan, zijn landen die in de sub-Sahara liggen. Een aanslag als deze in Burkina Faso doet ons realiseren dat christenen op het Afrikaanse continent steeds vaker te maken krijgen met vervolging.”