Rusland bungelde vorig jaar net onder de Ranglijst Christenvervolging (plaats 54), maar liet in 2018 een aantal keren zien dat het minder tolerant wordt tegenover christenen. Rusland komt op plaats 41 de lijst binnen. Marokko is terug van een aantal jaren weg te zijn geweest en komt binnen op de 35e plaats.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Rusland: nieuw op 41

Rusland ziet niet-traditionele christelijke gemeenschappen als on-Russische, westerse spionnen die de ‘staatskerk’, de Russisch Orthodoxe Kerk, berooft van zijn leden. Zo’n 2 procent van de bevolking behoort tot een christelijke gemeenschap buiten de orthodoxe kerk. De activiteiten van deze gemeenschappen worden nauwlettend in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten en politie. In de afgelopen jaren ontwikkelde de regering striktere wetgeving in het kader van religieuze activiteiten.

Tijdens de metingsperiode van de Ranglijst Christenvervolging 2019 werden zes christenen gedood en vijf raakten gewond. In gebieden waar overwegend moslims wonen, worden christenen die niet tot de orthodoxe kerk behoren geregeld vervolgd op verdenking van evangelisatie.

Marokko: nieuw op 35

De conclusie dat christenvervolging sterk is toegenomen in Marokko en dat het land daardoor terug is op de Ranglijst Christenvervolging, is onjuist. De terugkeer van Marokko komt voornamelijk doordat de onderzoekers van Open Doors meer en betere informatie hebben gekregen over de situatie van christenen in het Noord-Afrikaanse land.