Cuba – De Cubaanse politie pakte onlangs twee christenen op en liet die kort daarna weer vrij. Godsdienstvrijheid staat nog steeds onder druk in het communistische land.

Iran Almaguer uit Holguin, lid van de Christian Liberation Movement, werd op 30 september gearresteerd. Hij werd beschuldigd van het “vormen van groepen en het uploaden van foto’s tegen de regering”. Politieagenten dreigden vervolgens met een gevangenisstraf.

Juan Bautista Cárdenas werd eind oktober gearresteerd nadat hij getuigde van zijn geloof vlak voor een regeringsgebouw in Esmeralda in Centraal-Cuba. Hij werd gearresteerd en beboet met 20 euro omdat hij “minachting toonde voor het gezag”. Na het proces werd hij vrijgelaten.

Een onderzoeker van Open Doors International ziet een verklaring voor de arrestaties: “De Cubaanse overheid houdt vast aan haar communistische wetten voor alle burgers en organisaties. Om die reden wil ze andersdenkenden het zwijgen opleggen. Deze incidenten laten zien dat vrijheid van godsdienst beperkt is voor hen die de overheid uitdagen, maar ook voor christenen die openlijk over hun geloof spreken. De overheid dreigt met boetes, arrestaties en gevangenschap.”

Cuba komt niet voor in de top-50 van de Ranglijst Christenvervolging, maar staat er net onder op plaats 59. Twintig jaar geleden haalde het land zelfs de top-20 van de lijst.