Christen in Qatar

Qatar is een absolute monarchie geregeerd door de familie al-Thani. Het land was ooit arm, maar olie- en gaswinning hebben Qatar veranderd in een welvarende natie. Deze rijkdom heeft ervoor gezorgd dat Qatar op de achtergrond een actieve rol speelde in de Arabische Lente, door de islamitische militante groepen te steunen.

Het welvarende Qatar biedt inwoners veel financiële voordelen, maar de regering verwacht in ruil daarvoor gehoorzaamheid en staat geen politieke oppositie toe. De overheid doet dan ook haar best om alle mogelijke bedreigingen de kop in te drukken. Er zijn echter bijna nooit meldingen van christenen die worden gedood, gevangengezet of belasterd vanwege hun geloof. Dit komt doordat het aantal bekeerlingen gering is en christenen hun geloof geheimhouden.

Waarom worden christenen in Qatar vervolgd?   

Qatar is een islamtisch land en de sharia wetgeving is leidend. De regering doet er alles aan om het land islamitisch te houden. Qatar biedt onderdak aan een groot aantal arbeidsmigranten uit Azië en Afrika. Als ze christen zijn, zijn ze zijn niet vrij om openlijk hun geloof te belijden. Wanneer ze een moslim vertellen over de Here Jezus, krijgen ze problemen. De Qatarese regering ziet het christendom als ‘buitenlandse invloed’ en controleert kerken.

Naast de druk van de overheid speelt vervolging vanuit familie ook een grote rol. Religie is namelijk sterk verbonden met familie-identiteit. Om geen gevaar te lopen, houden veel Qatari’s zich aan de islamitische leefregels. Bekering van de islam tot het christendom betekent zware vervolging. Je wordt door familie en vrienden behandeld als een tweederangsburger en van de overheid hoef je geen steun te verwachten. 

Hoe is het leven voor christenen in Qatar?  

Qatar erkent het christendom als godsdienst en christenen mogen samenkomen. Kerken worden echter wel gemonitord en tegengewerkt. Wie ervan wordt verdacht moslims te bekeren tot het christendom, kan rekenen op een gevangenisstraf. Volgens de islamitische wetgeving mogen moslims niet van religie veranderen. Christenen komen vaak samen in veel te kleine ruimtes. Velen van hen leven en werken in armoedige omstandigheden, het christen-zijn maakt hen extra kwetsbaar.

Moslims die zich bekeren tot het christendom plegen niet alleen verraad aan de religie, maar ook aan de familie, de gemeenschap en de Arabische identiteit. Zowel inheemse als buitenlandse bekeerlingen worden beschouwd als afvalligen, en afvalligheid is een misdaad die strafbaar is in Qatar. Ze kunnen worden ontslagen, verbannen, uitgehuwelijkt of mishandeld. Tevens kan bekering leiden tot het verlies van status en tot juridische problemen rond eigendom en huishoudelijke aangelegenheden.

Het gedachtegoed van de conservatieve islam maakt vooral vrouwen kwetsbaar. Als hun bekering ontdekt wordt, riskeren ze mishandeling, verbanning en huisarrest. 

Ontmoet Latifa*

“Als moslims zich bekeren tot het christendom, krijgen ze geen financiële steun meer van de familie. Vrouwen kunnen worden opgesloten in hun woning, mobiele telefoons worden in beslag genomen en de internetverbinding wordt verbroken door familieleden. Sommige christenen worden verbaal of fysiek mishandeld. Vrouwen kunnen worden gedwongen te trouwen met een moslim.” 

Latifa is een christen op het Arabisch schiereiland
(in het echt heet ze anders)

Wat doet Open Doors op het Arabisch Schiereiland?  

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk op het Arabisch Schiereiland door het verspreiden van christelijke lectuur, het geven van trainingen en door de wereldwijde kerk op te roepen tot gebed.  

Kaart van Qatar

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 4%
Persoonlijk leven 85%
Familieverband 85%
Gemeenschapsleven 63%
Publieke ruimte 79%
Kerkelijk leven 86%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking  
  • tribale vijandigheid  
  • overheidswantrouwen

Over Qatar

Regio
Midden-Oosten/Noord-Afrika 

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
414.000 (13,7%)

Regering
Absolute monarchie

Leider
Emir Tamim bin Hamad al-Thani 

Virtueel op reis

Hoe is het leven voor christenen in Qatar? Plof neer op de bank en snuif cultuur met de virtuele reis naar Qatar. 

Bid voor Qatar

Bidden is het krachtigste wat je kunt doen om vervolgde christenen in Qatar te steunen. 

Lieve Vader, dank U voor de christenen op het Arabisch schiereiland, die door hun stille getuigenis meer mensen tot Christus brengen. Bemoedig alle geheime gelovigen in dit islamitische land, in het bijzonder de vrouwen die zo kwetsbaar zijn. Laat hen weten dat U dicht bij hen bent. Mogen ze veilige plaatsen vinden om elkaar te ontmoeten, zonder angst om ontdekt te worden. Voor U is niks onmogelijk. Verzacht de harten in de familie al-Thani en stuur hen dromen en visioenen zodat ze weten dat U de koning over alles bent. In Jezus’ naam, amen. 

Nieuws uit Qatar

Open Doors voetbalposter 15 november 2022

Tackle vervolging tijdens het WK voetbal 

Terwijl wereldwijd de voetbalfans zich klaarmaken voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar, ziet Open Doors de kans om steun te vragen voor vervolgde broers en zussen in zeven van de deelnemende landen.   “We begrijpen dat veel mensen ervoor kiezen om niet naar het WK voetbal te kijken, om verscheidende redenen. Wij geloven als organisatie dat dit evenement wel een waardevolle kans biedt om aandacht te vragen voor de vervolgde kerk”, […]

Lees meer
Ranglijst 15 januari 2020

Deze landen verschuiven op de Ranglijst Christenvervolging

De top-10 van de Ranglijst Christenvervolging laat weinig veranderingen zien ten opzichte van voorgaande jaren. Noord-Korea blijft nipt op nummer 1 staan en heeft die plek al sinds 2002. Tussen de nummers 11 tot en met 50 vinden enkele opvallende verschuivingen plaats. Een aantal stijgers en dalers op de lijst lichten we uit. Stijgers Sri LankaDit Aziatische land steeg maar liefst zestien plaatsen en staat dit jaar op de 30ste […]

Lees meer
Jongeren luisteren 15 januari 2020

Christenen in Afrika steeds vaker vogelvrij

Christenen in Afrika krijgen steeds vaker te maken met zware tot extreme geloofsvervolging. Dat meldt Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, op basis van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die vandaag verschijnt. Burkina Faso is de meest opvallende en hoogste nieuwe binnenkomer op 28. In Nigeria werd het hoogste aantal christenen gedood. Eén op de vijf christenen in Afrika heeft te maken met zware, zeer zware of extreme […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven