Saudi-Arabië is de bakermat van de islam en het is dan ook een islamitische staat. De wetgeving is gebaseerd op de strenge regels van de sharia. Christenen worden beschouwd als tweederangsburgers. Moslims die zich toch tot het christendom bekeren, riskeren de doodstraf. Ondanks de tegenstand blijft het aantal christenen in Saudi-Arabië toenemen.  • Regio: Midden-Oosten
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 34.141.000
  • Christelijke bevolking: 1419000 (schatting Open Doors)
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid en dictatoriale paranoia
  • Meest merkbaar in: kerkelijk leven, publieke ruimte en persoonlijke levenssfeer
De situatie in Saudi-Arabië
In Saudi-Arabië zijn bewoners verplicht de islam te volgen. Ruim 90 procent van de Saudiërs hangt zelfs het wahhabisme aan, een strenge vorm van de islam. Het is verboden in het openbaar een andere godsdienst te belijden. Ook is er veel sprake van antichristelijke gevoelens onder de bevolking.

De 1,4 miljoen christenen die in het land leven, zijn vooral migranten uit buurlanden. Zij kunnen niet naar de kerk, omdat er geen kerkgebouwen in Saudi-Arabië zijn. Christelijke samenkomsten zijn ook verboden. Daarom ontmoeten gelovigen elkaar in het diepste geheim.

Toch groeit het aantal christenen in het land. Dat komt onder meer doordat moslims met het christelijke geloof in aanraking komen via radio, televisie en internet. Wanneer zij zich tot de Here Jezus bekeren, krijgen zij onherroepelijk te maken met zware druk vanuit hun familie. Uit angst voor gewelddadige reacties houden de meesten van hen hun geloof daarom zo veel mogelijk voor zich.

Voorbeelden van vervolging
  • Veel moslimbekeerlingen kiezen ervoor om voor de buitenwereld als moslim door het leven te gaan. Een voorbeeld is Ahmed*, een voormalig Korangeleerde, die in 2019 toch weer ramadan vierde, om geen argwaan te wekken bij zijn familieleden.
Wat doet Open Doors?
Wegens veiligheidsredenen is het niet mogelijk om informatie te geven over eventuele activiteiten in dit land. Open Doors roept christenen wereldwijd op om voor vervolgde broeders en zusters in Saudi-Arabië te bidden.

* Schuilnaam

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten