Geen weg meer terug
Lees het bericht
In Saudi-Arabië zijn bewoners verplicht de islam te volgen. Ruim negentig procent van de Saudiërs hangt zelf het wahhabisme aan, een strenge vorm van de islam. Het is verboden in het openbaar een andere godsdienst te belijden. Ook is er veel sprake van antichristelijke gevoelens onder de bevolking.
Van de ruim 1,2 miljoen christenen in Saudi-Arabië komt het grootste gedeelte niet uit het land zelf. De meeste expats (buitenlanders) komen uit arme landen in Azië en Afrika. Deze mensen worden vaak al slechter behandeld dan Saudiërs, maar als dan ook nog blijkt dat ze christen zijn, wordt hun leven vaak nog zwaarder.
Het is verboden voor expats om met moslims over hun geloof te praten. Ze mogen niet met anderen samenkomen, want dan lopen ze het risico om uitgezet te worden. Een klein aantal Saudische christenen met islamitische achtergrond leeft onder nog grotere druk, vooral vanuit hun families. Hun families doen er alles aan om hen terug te laten keren tot de islam. De meeste gelovigen (van wat voor achtergrond dan ook) belijden hun geloof dan ook in het diepste geheim.
Ondanks alles blijft het aantal christenen in Saudi-Arabië langzaam toenemen. Dit komt omdat christenen steeds vrijmoediger op verschillende manieren over het evangelie praten. Ze doen dit bijvoorbeeld via radio, televisie of het internet.
In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in op het Arabisch Schiereiland onder andere door: