Wat is er aan de hand in Syrië en Irak?

Geweld, oorlog en vluchtelingenstromen. Lang leek er geen eind aan te komen in Syrië en Irak. Maar inmiddels is het grondgebied van Islamitische Staat (IS) flink kleiner geworden. Veel Syriërs en Irakezen zijn de wanhoop nabij maar er zijn ook vluchtelingen die alweer terugkeren naar hun huizen.

Al sinds 2011 woedt er een oorlog in Syrië. In 2014 breidde die oorlog zich uit naar buurland Irak waar IS de grote christelijke stad Mosoel innam. Veel christenen zijn ontvoerd, vermoord of gevlucht. Het aantal christenen in Irak en Syrië is sterk afgenomen. De schattingen lopen uiteen, maar, het zou inmiddels gaan om zo’n 250.000 christenen in Irak. Hoeveel christenen zijn achtergebleven in Syrië, is niet duidelijk.
 

Hoe gaat het met de kerk?

Al eeuwen is de kerk aanwezig in Syrië en Irak. Door de oorlogssituatie staat zij zwaar onder druk. Kerken lopen leeg doordat kerkleden vluchten voor het geweld. Tegelijkertijd wordt er een groot beroep gedaan op de kerk, om vluchtelingen te helpen. Gelukkig zijn er pastors en kerkleden die zich geroepen voelen om zich met hart en ziel in te zetten voor zij die nog zijn achtergebleven. Hun ambitie is om op termijn een grote rol te spelen in de wederopbouw van steden en dorpen.
 

Hoe helpt Open Doors?

Open Doors versterkt de verzwakte lokale kerk in Syrië en Irak. Samen met de kerken en lokale partners zorgt Open Doors voor 15.000 gevluchte gezinnen in Irak en 9.000 gevluchte gezinnen in Syrië. Zij krijgen schoon drinkwater, voedsel, hygiëneartikelen en medicijnen als dat nodig is. En ook een bijbel, voor velen een baken van hoop. Maar ook de eerste wederopbouwprojecten zijn van start gegaan. Denk aan een steenfabriek, een melkveehouderij en de wederopbouw van huizen en kerken.

Naast die fysieke wederopbouw is het ook belangrijk dat de christenen die zijn gevlucht ook geestelijk weer worden opgebouwd. Ze hebben enorm geleden onder de jaren van onzekerheid, onveiligheid en alle gruwelijkheden die ze hebben meegemaakt.. Daarom leidt Open Doors, in samenwerking met lokale partners, traumacoaches op.
 

Wat kunt u doen?

Uw gebeden en steun zijn hard nodig. Bidt u mee voor de situatie in Syrië en Irak, en onze broeders en zusters daar?

Irak staat op plaats 7 van de Ranglijst Christenvervolging en Syrië op plaats 6.