'Egyptische christenen willen vooral veiligheid'

Egypte – De Koptische christenen in Egypte willen vooral veiligheid en bescherming. Volgens Open Doors, een organisatie die vervolgde christenen steunt, zijn de Kopten het zat dat geloofsgenoten hun kerk verliezen of zelfs om het leven worden gebracht. Het geweld tegen de Kopten is dan ook buitensporig, stelt Open Doors.

Zondag demonstreerden 2.000 mensen, van wie het overgrote deel Kopten en een klein deel moslims, voor meer veiligheid voor christenen. Directe aanleiding was het in brand steken van een kerk door moslimextremisten. Volgens ooggetuigen werden de demonstranten eerst aangevallen door mensen in burgerkleding en even later door het leger. Zeker 24 mensen kwamen om en er vielen meer dan tweehonderd gewonden. Vicepremier Hazem el-Beblawi is inmiddels opgestapt vanwege het geweld.

“Dat is een politiek gebaar”, zegt een medewerker van Open Doors, “maar haalt in de praktijk weinig uit. Het nieuwe Egyptische regime moet inzien dat Egyptische christenen ook Egyptenaren zijn en recht op bescherming hebben. De christenen worden al eeuwen gediscrimineerd. De laatste jaren lijkt het aantal aanvallen op kerken en christelijke wijken toe te nemen.”

Een Egyptische kerkleider vindt eveneens dat het tijd wordt in te grijpen. “Egyptische christenen willen vooral veiligheid. Meer vragen ze niet op dit moment. We hadden veel verwachtingen van de nieuwe machthebbers, maar ze lijken dezelfde houding te hebben als Mubarak en zijn mensen. Ze hebben het misschien niet specifiek gemunt op de christenen, maar ze geven ook geen positieve aandacht aan de Kerk. Er wordt te weinig gedaan om christenen te beschermen.”

Van woensdag 12 tot en met vrijdag 14 oktober is een periode van rouw uitgeroepen. Veel Egyptische christenen zullen dan bidden en vasten voor hun land. Een andere kerkleider met wie Open Doors in contact staat, zegt daarover: “Laten we het samen uitschreeuwen tot onze hemelse Vader, opdat de situatie mag veranderen en de leiders van ons land het bestaan van de 10,8 miljoen christenen in Egypte erkennen en voor hen opkomen. Terwijl ik dit zeg, worden de demonstrerende christenen opnieuw bedreigd door het leger. Honderden van hen zitten al in de gevangenis.”

Open Doors hoopt dat veel westerse Kerken deze week eveneens bidden voor de Kerk in Egypte. In geen enkel ander land in het Midden-Oosten wonen zoveel christenen. “De christenen vragen ons om hen te steunen in gebed. Laten we dat doen. Hopelijk dringt bovendien de internationale gemeenschap er bij Egypte op aan dat Kopten gelijke rechten moeten krijgen”, aldus een Open Doors-medewerker.

BronOpen Doors