Zestigjarig Open Doors roept Nederlandse christenen op: Wees wakker!

Open Doors spoort christenen aan tot waakzaamheid

Ermelo – Christenen worden wereldwijd geconfronteerd met een sterke toename van vervolging. Voor christenen in Nederland is het tijd om hun positie te bepalen en zich openlijk solidair te verklaren met hun geloofsgenoten. Die aansporing doet Open Doors, de organisatie die al zestig jaar hulp en ondersteuning biedt aan vervolgde christenen.
 
Enkele dagen geleden verscheen een video van de moord op dertig Ethiopische christenen op het strand van Libië. Die gruwelijke gebeurtenis staat niet op zichzelf: wereldwijd lijden christenen onder een sterk toenemende vervolging. Kerkgemeenschappen in Irak en Syrië dreigen te worden uitgeroeid en ook in Afrika is sprake van escalerende vervolging.

Open Doors biedt sinds 1955 hulp en ondersteuning aan deze christenen, zegt directeur Ruud Kraan. “Oprichter Anne van der Bijl riep ons toen al op om wakker te zijn en de vervolgde kerk te versterken. Zestig jaar later is die aansporing misschien wel actueler, omdat vervolging de laatste jaren sterk toeneemt.” Open Doors roept christenen in Nederland daarom op tot waakzaamheid. “Wees wakker!, is onze oproep aan de kerk. Een wakkere en waakzame houding tegenover vervolging is een Bijbelse opdracht. Een wakkere christen realiseert zich dat vervolging hem direct raakt, omdat christenen wereldwijd één geestelijke familie vormen. Laten we elkaar opzoeken en steunen, zoals een familie dat doet in tijden van crisis.”

Vervolgde christenen vragen om gebed en hulp. Het besef dat zij in hun lijden niet alleen staan, geeft velen de kracht om vol te houden. Christenen die hun geloof in openheid kunnen beleven, hebben de mogelijkheid de stem te zijn van tientallen miljoenen vervolgde geloofsgenoten. Open Doors roept Nederlandse christenen op die vrijheid te gebruiken. “Wie de bijbel leest hoeft niet verrast of paniekerig te reageren op de wereldwijde aanval op de kerk”, zegt Kraan. “Vervolging is altijd onderdeel geweest van het christendom. Christenen die dat lijden dagelijks ondergaan, kunnen voor ons een voorbeeld zijn in het dagelijks leven. Denk aan christenen in Irak en Syrië die ook andersgelovige vluchtelingen opvangen, of nabestaanden van Egyptische christenen die bidden om vergeving voor de strijders van IS, die hun geliefden vermoordden op een Libisch strand.”

Met een grootschalige bewustwordingscampagne worden Nederlandse christenen de komende maanden voor de confronterende vraag gesteld hoe zíj reageren op het lijden van hun geloofsgenoten. “Vanuit onze gedeelde overtuiging hebben we ook een duidelijk antwoord voor christenen die worstelen met het lijden van geloofsgenoten: bid voor hen, geef een stem aan hun lijden en laat je door hen een spiegel voorhouden.”

Open Doors geeft de komende maanden concreet invulling aan de Wees wakker-beweging met tal van activiteiten, te beginnen met de jaarlijkse Nacht van Gebed, waarin christenen worden uitgedaagd om één nacht wakker te zijn om te bidden voor geloofsgenoten. In de voorafgaande Zondag voor de Vervolgde Kerk wordt in tal van kerken stilgestaan bij vervolging. Ook de jaarlijkse Open Doors-dag, op 28 november in de Jaarbeurs Utrecht, zal op indrukwekkende wijze in het teken staan van de oproep aan Nederlandse christenen: Wees wakker!

BronOpen Doors