Compromis bereikt over kerkdiensten gemeente Bogor

Indonesië – De lokale overheid en een kerk in Indonesië hebben een compromis bereikt na een slepend conflict. Na jaren gesteggel mag de gemeente weer samenkomen in het kerkgebouw. De gemeente hield jarenlang openluchtdiensten voor het presidentieel paleis in Jakarta bij wijze van protest.

De GKI Yasmin Church in Bogor, 60 kilometer ten zuiden van Jakarta heeft toch weer toestemming om samen te komen in haar gebouw. De voorwaarde is dat er op dat terrein van de kerk ook een moskee gebouwd mag worden. “We zijn blij en steunen dit voorstel van de regering”, zegt een woordvoerder van de kerk.

Het kerkgebouw in Bogor werd afgesloten door de burgemeester omdat de documenten die toestemming gaven om samen te komen, vervalst bleken te zijn door een eerdere regeringsfunctionaris. Later haalde hij als argument aan dat er geen kerk mag staan in een straat met een islamitische naam.

In december 2010 sprak een rechter van het Indonesische Hooggerechtshof het vonnis uit dat de kerk gewoon samen mocht komen: ‘Dat is haar grondwettelijk recht.’ Maar de burgemeester weigerde de kerk opnieuw te openen.

De strijd van de kerk om weer samen te komen in haar eigen gebouw heeft in totaal negen jaar geduurd.

BronOpen Doors