Drie Nigeriaanse kerken afgebroken

Nigeria – Op 11 januari zijn drie kerken in Dutse in het noorden van Nigeria afgebroken. Vijf andere kerken worden binnenkort gesloopt. De lokale overheid zegt dat er geen bouwvergunning was en dat ze ‘illegale bouwwerken’ gaan afbreken.

Het nieuws over de sloop van de drie kerken is ontmoedigend voor de christenen in Dutse, hoofdstad van de staat Jigawa. In Jigawa geldt de sharia. De drie kerken die zijn afgebroken zijn de God Chosen Church, de Redeemed Christian Church of God en de Lord’s Chosen Charismatic Church. Deze kerken bevonden zich in de christelijke enclave Rafin-Sanyi in Dutse.

“Christenen keken hulpeloos toe toen de sloop begon. Bij elke kerk waren 50 politieagenten aanwezig”, vertelden lokale contacten aan Open Doors.

Garba Isa, voorzitter van de Urban Development Board, vertelde journalisten: “We hebben vergaderingen gehad met de leiders van deze kerken maar ze voldeden niet aan onze richtlijnen. De Christian Association of Nigeria (CAN),een overkoepelend orgaan voor een groot aantal kerken in Nigeria, verklaarde dat de kerken niet bij hen waren aangesloten. Er was geen alternatief. We moesten de wet uitvoeren.”

Christenen in Dutse beschuldigen de overheid van het gebruik van twee standaarden. “Voor de bouw van moskeeën is geen vergunning nodig, voor kerken wel. Maar toestemming wordt nooit verleend,” zegt een kerkelijk werker in Dutse die in verband met zijn veiligheid anoniem wil blijven. “In de hele staat Jigawa is geen kerk te vinden dat land kreeg toegewezen om te bouwen. De meeste kerken beginnen in huizen van gelovigen. Christenen zien deze actie als een poging van de overheid om christenen te ontmoedigen en te verjagen uit Jigawa.”

De Christian Association of Nigeria heeft een Whatsapp-bericht gepost met een oproep aan christenen om te bidden dat God zal ingrijpen. Ook zegt de CAN “wij gaan in gesprek om een oplossing te zoeken voor deze situatie.”

BronOpen Doors