Pakistaanse christen overlijdt door weigerende artsen

Pakistan − Een christelijke rioolschoonmaker uit Pakistan is op 1 juni om het leven gekomen door een bedrijfsongeval. Drie islamitische artsen weigerden hem te behandelen voordat hij zou worden schoongemaakt. Hun ramadan zou anders ongeldig worden. Als gevolg stierf de man.

Om zeven uur ’s ochtends kwam de 35-jarige Irfan Masih aan op zijn werk. Zijn baas droeg hem op een verstopt riool schoon te maken. Hij en zijn collega’s protesteerden omdat er giftige gassen in de rioolpijpen zaten, en de mannen onbeschermd hun werk moesten doen. Hierop dreigde de werkgever met ontslag.

Het Pakistaanse rioolsysteem stamt nog uit de tijd van de Britse kolonie en wordt schoongehouden met bamboestokken. Als die een verstopping niet kunnen verhelpen, moet een schoonmaker zijn adem inhouden en het rioolwater in om de verstopping te verhelpen.

Yaqoob, een collega van Irfan, ging het gat in om de blokkade op te heffen. Hij viel flauw en Irfan probeerde hem met een touw uit het riool te halen. In een poging hem uit de put te trekken, raakte de knoop los en viel Yaqoob op Irfan, waarna ook hij flauwviel.

Shaukat, een derde collega probeerde zijn twee collega’s te redden. Ook hij viel flauw en de drie schoonmakers moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar weigerden drie islamitische artsen hen te helpen omdat ze eerst moesten worden schoongemaakt.

Yaqoob en Shaukat werden door een behulpzame vierde dokter overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Voor Irfan was het te laat; hij overleed in het ziekenhuis. De andere collega’s die betrokken waren bij het ongeval, hebben het overleefd. Irfan is in het ziekenhuis overleden.

Umar Kot, het lokale politiebureau, heeft een zaak aangespannen tegen zes betrokkenen, onder wie de drie dokteren. De zaak is in Pakistan volop in het nieuws.

BronOpen Doors