Ruim 1100 geweldsincidenten tegen christenen sinds 2014

Ermelo – De Indiase president Modi is dinsdag op werkbezoek bij premier Rutte en Koning Willem-Alexander. Er zijn economische samenwerkingsplannen tussen India en Nederland. In India worden radicale hindoes, onder toezicht van Modi, steeds gewelddadiger ten opzichte van christenen, meldt Open Doors.

Sinds 2014 is Modi namens zijn hindoeïstische Bharatiya Janata Partij (BJP) in India aan de macht. Dit geeft het groeiende hindoeïstisch extremisme een extra steun in de rug. Radicale hindoes worden steeds gewelddadiger en het aantal gewelddadige aanvallen op christenen bereikt een alarmerend niveau. De regering weigert tegen hen op te treden.

Record
In 2014 ontkende Modi in een televisie-interview dat er vervolging van christenen bestaat in India. Hij beweerde dat er geen enkele kerk in zijn land in vlammen was opgegaan. Zulke incidenten waren bij hem niet bekend.

Cijfers die Open Doors bijhoudt over het geweld tegen christenen in India, bewijzen het tegendeel; vervolging in India is wel degelijk een realiteit. In 2014 waren er 147 incidenten tegen christenen.  In 2015 groeide het naar 181, en in 2016 steeg het aantal geweldsincidenten dramatisch naar 443. Dat aantal is in 2017 binnen zes maanden al bijna gehaald; ruim 400 tot en met 23 juni. Elk jaar bereikt vervolging een nieuw record.

Recentelijk won de hindoepartij BJP een grote meerderheid in de staten Uttar Pradesh, Uttarakhand, Goa en Manipur. Deze overwinningen geven hen de gelegenheid om de hindoeïsering van India te bevorderen. Dat komt de BJP niet slecht uit. Volgens de partij moet India een hindoeland worden. Meer dan 65 procent van India wordt nu bestuurd door de BJP. De partij heeft nauwe organisatorische banden met de Rashtriya Swayamsevak Sangh, een hindoenationalistische organisatie die eropuit is om India te zuiveren van niet-hindoes.

Grondwet
Vorige week lieten de leiders van de christelijke kerk in India van zich horen. Er waren geruchten dat de kerken verbinding zochten met de BJP. Maar de voorzitter van de katholieke bisschoppen in Kerala, aartsbisschop Soosa Pakiam, reageerde dat de twee partijen fundamentele verschillen hebben. Pakiam: “We kunnen hun ideologie niet onderschrijven. We hebben grote zorgen en vrees over de stappen die ze zetten.” De aartsbisschop, leider van vijf miljoen katholieken in Kerala, vervolgt: “We zijn het niet eens met de BJP dat ze vanaf 23 mei verbieden om koeien te slachten. In Kerala en het noordoosten van India wordt veel rundvlees gegeten. We zullen nooit een wet over wat we eten accepteren.”

Voor aartsbisschop Pakiam is de Indiase grondwet de maatstaf: “De grondwet garandeert individuele vrijheid en die wet zegt niets over een verbod op bepaalde soorten voedsel.” Ook staan in de grondwet de rechten van christenen genoemd onder de wet op godsdienstvrijheid. Die worden met voeten getreden.

Goede Vrijdag
De Baptistenkerken in Noordoost-Nagaland, waar 88 procent van de bevolking christelijk is, constateren dat de BJP de christenen onderdrukt en veel onveiligheid creëert.

In 2015 probeerde Modi om het kerstfeest te veranderen in ‘Good Governance Day’ en om Goede Vrijdag om te bouwen tot ‘Digitale India Dag’. Na hevige protesten in het noordoosten van India kregen de drie christelijke staten daar toestemming om Goede Vrijdag te blijven vieren. Dominee Zelhou Keyho, voorzitter van de Baptistenkerken in Nagaland, zei: “De BJP wil christenen winnen om lid te worden van de BJP. We hebben gezien wat ze in andere delen van India hebben gedaan. Het werd tijd voor een statement van onze kant.”

Open Doors roept de Nederlandse regering op om de volgende aanbevelingen aan president Modi te doen. De aanbevelingen zijn afkomstig van kerken in India.
1. De fundamentele rechten van christenen zoals vermeld in de Indiase grondwet en de VN mensenrechtenverklaring, moeten worden gegarandeerd.
2. Er moet onmiddellijk een einde komen aan gewelddadige aanvallen op christenen, verstoring van kerkdiensten en aanvallen op kerken.
3. Er moet vrijheid zijn om geloof te praktiseren en te verkondigen en het misbruik van de anti-bekeringswet (Freedom of Religion Act) moet stoppen.

India staat op plaats 15 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors

BronOpen Doors