Doneer nu 
 
 

Athraa uit Irak

Het leven van Athraa, een 23-jarige studente Engels, veranderde twee jaar geleden drastisch. Ze vluchtte uit de Iraakse stad Qaraqosh, de terreurbeweging Islamitische Staat nam de stad over. Ondanks alle vreselijke gebeurtenissen gaat het goed met Athraa en is ze blij en dankbaar.

Athraa verblijft met haar familie in een naburig land. Niet in een tent of caravan, maar in een appartement dat de lokale kerk voor haar beschikbaar heeft gesteld. Het gezin van haar ouders telt acht personen. Ze delen het appartement met nog een gezin.

Athraa vertelt aan Open Doors hoe het leven als vluchteling haar heeft veranderd. “Voordat we moesten vluchten ging ik wel naar de kerk, maar ik was lang niet zo betrokken als nu. Ik was een ongeduldig persoon en stond erop dat alles ging zoals ik het wilde.”
  

Terreur

In de zomer van 2014 werd alles anders. Athraa: “Op de dag dat we Qaraqosh ontvluchtten maakte ik me geen enkele zorgen. We dachten allemaal dat de bezetting door Islamitische Staat (IS) snel voorbij zou zijn. We namen zelfs onze identiteitsdocumenten niet mee, omdat we dachten dat we die niet nodig zouden hebben.” Maar de dagen werden weken, de weken werden maanden en de maanden tellen inmiddels twee jaar.

“De eerste maanden waren verschrikkelijk. We woonden op veel verschillende plekken. Eerst woonden we een tijd in een trouwzaal, daarna in de tuin van een kerk en uiteindelijk kwamen we in een sporthal terecht. De hete zomermaanden brachten we door in een tent waar het bloedheet was. Ik kon niet slapen van de muizen die ’s nachts door de tent renden. Er was ook niet genoeg water en het eten viel erg tegen.”


 

Aanpassen

Nu betaalt de kerk voor onderdak in een huurappartement dat haar ouders, broertjes en zusjes delen met nog een ander gezin. Athraa: “We delen de badkamer en de keuken, dus we moeten ons leren aanpassen aan de gebruiken van een ander.”

Ondanks dat de aanpassingen veel van Athraa vergen, heeft het leven als vluchteling positieve gevolgen. Athraa sloot zich aan bij een Bijbelstudiegroep. "Ik ontdekte dat elke zin in de Bijbel betekenis heeft. Ook geniet ik er weer van om met een kleine groep het avondmaal te vieren; net zoals dat in de tijd van de Here Jezus gebeurde.”
 

Vrede

Een van de belangrijkste lessen die Athraa heeft geleerd is dat alle aardse dingen van je kunnen worden afgepakt. “We moeten ons niet de hele tijd afvragen waarom God dit allemaal toelaat. Hij wil ons heus geen pijn doen. Hij spreekt tot ons en wij moeten naar Hem luisteren en Hem vertrouwen. Ik heb geleerd dat het goed is om juist nu de dagen in gebed door te brengen. IS heeft ons land, geld en bezittingen afgenomen. Maar we leven nog en moeten leven zoals God van ons vraagt.”

Ook al houdt de kerk van Athraa de diensten in kleine noodgebouwen op korte afstand van de terroristen van IS, er is geen plek waar ze liever is. “Ik heb een vrede in mijn hart gekregen en in mijn leven. God heeft me geduldig gemaakt en vergevingsgezind. Ik weet dat Hij met mij is en dat is het allerbelangrijkste.”

Geef voor noodhulp

Gebedspunten:

  • Dank dat de Here God de moeilijke situatie van Athraa ten goede heeft gekeerd. Bid dat het vertrouwen van Athraa blijft groeien.
  • Dank voor de Bijbelstudiegroep waar Athraa deel van uitmaakt. Bid dat de christenen uit deze groep Gods Liefde uitstralen naar andere vluchtelingen om hen heen.
  • Bid dat de terroristen, die zo dicht in de buurt zijn van de vluchtelingen, de Here Jezus leren kennen. Bid om bescherming en een ommekeer in de situatie.
 
Bemoedigingen: 117
Ik bid voor jou