Doneer nu 
 
 

Cankiz uit Centraal-Azië

Cankiz uit Centraal-Azië Cankiz* groeide op als moslim, haar vader was een islamitisch geestelijke. “Zelf kende ik slechts één vers  uit de Koran”, vertelt Cankiz. “De islam maakte me niet gelukkig, ik voelde me erg eenzaam. Als jonge student overwoog ik zelfs zelfmoord te plegen.”

“Op school stelde een vriend me voor aan iemand die vertelde dat de Here Jezus van mij houdt. Het idee dat iemand van mij kon houden, raakte me. Deze krachtige boodschap zorgde ervoor dat ik tot geloof kwam. Alles in mijn leven veranderde.
 

In het geheim geloven

Ik hield mijn nieuwe geloof twee maanden geheim voor mijn familie. Toen ik de moed had verzameld om het nieuws aan mijn vader te vertellen, werd hij erg kwaad. Ondanks dat hij me verbood met christenen om te gaan, ontmoette ik hen in het geheim. Ik was vastberaden om de blijdschap en vreugde van de Here Jezus niet los te laten. Na een jaar kwam mijn vader erachter dat ik nog steeds met christenen omging. Sindsdien spreekt hij niet meer met me.
 

Huwelijk

Ik werd verliefd op een jonge christelijke pastor met een moslimachtergrond, we trouwden in het geheim. Toen mijn ouders hierachter kwamen, smeekte mijn moeder me om terug te keren naar de islam. Ze sloeg me en schold me uit. Maar ik zei tegen haar: ‘Ik ga liever hier dood, dan dat ik met jou mee terug naar huis ga.’

Mijn schoonfamilie accepteert dat mijn man en ik christen zijn, maar hebben ons nadrukkelijk verzocht om hun niet over het evangelie te vertellen. Toch zien ze hoe we ons laten leiden door de Heilige Geest. Op een dag was ik  bijvoorbeeld op de markt en vroeg ik aan de Here God: ‘Laat me zien wie ik mag dienen.’ Een vrouw kwam naast me op een bankje zitten. We raakten aan de praat en ik vroeg of ik voor haar mocht bidden. Eerst vroeg ze of ik een heks was, maar ze stond open voor gebed. Na mijn gebed raakten we bevriend en nu volgt ze de Here Jezus.
 

Vervolging neemt toe

Elke zaterdag is er een programma op de tv waarin kijkers worden gewaarschuwd voor evangelische christenen. Er hangen ook overal waarschuwingsborden. Op school  vragen docenten aan de kinderen of ze thuis bidden. Ze  willen erachter komen wie christen is. Daarnaast arresteert  de politie mensen die een bijbel bij zich dragen. Als ze  vermoeden dat je christen bent, vallen ze je huis binnen.

In kleine groepjes ontmoeten we elkaar. Als de groep groter wordt dan drie personen, splitsen we weer. We praten met elkaar over onze relatie met de Here God en bidden samen. Als de politie ons ontdekt, krijgen we een boete en worden we ondervraagd.
 

Voorbeeldfunctie

Mijn man en ik geven huwelijkstherapie. Veel jonge christenen in mijn land zijn niet opgegroeid met christelijke ouders. Wij zijn een voorbeeld voor hen, omdat wij hetzelfde hebben meegemaakt.

Inmiddels hebben we drie kinderen, we hopen dat zij de  Here Jezus zullen volgen. Ook verlangen we ernaar dat de moslimwereld gaat zien hoe sterk de Here God is en dat Hij wonderen doet. Hij heeft het voor mij gedaan, dus kan Hij  het ook voor hen doen.”
 

Gebedspunten

  • Dank dat Cankiz tot geloof kwam, ondanks de tegenstand van haar ouders. Bid dat zij christenen die hetzelfde doormaken, kan helpen en begeleiden in dit moeilijke proces. Bid ook voor de ouders van Cankiz en haar man.
  • Bid dat de kinderen van Cankiz en haar man veilig  opgroeien en tot geloof komen.
  • Bid om bescherming van de christenen die in het geheim samenkomen. Bid dat er steeds meer christenen bijkomen en niemand hen verraadt.

* Cankiz heet in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt haar echte naam niet vermeld. Ze is niet de vrouw op de foto.

 
Bemoedigingen: 70
Ik bid voor jou