Doneer nu 
 
 

Mercy uit Nigeria

Mercy (22) woont in Gwoza; een stadje in Nigeria vlakbij de grens met Kameroen.  Op een nacht trekken er gewapende mensen door het stadje. Ze zijn op jacht naar christenen. De mannen zijn strijders van de terreurorganisatie Boko Haram.

De bewoners van Gwoza slaan massaal op de vlucht. Ook Mercy en haar vader proberen aan het geweld te ontkomen, maar raken elkaar kwijt.

Gevangen genomen
Mercy wordt gevangengenomen door de strijders. Ze ziet hoe de terroristen haar haar huis verbranden. Dan wordt ze samen met vier andere meisjes door de heuvels geleid. Daar wacht een pick-up truck die hen meeneemt naar het kamp.

“Doe alles precies zoals wij zeggen. Doe je dat niet, dan slaan we je kapot”, roept één van de terroristen. Zijn dreigement werkt: Mercy en de anderen houden zich kalm en verroeren geen vin.

Het kamp
Het kamp van de strijders van Boko-Haram bestaat uit een paar huizen die vlakbij elkaar staan. Als Mercy er aankomt, ziet ze ongeveer vijftig andere vrouwen. Veel van hen zijn christen; ze herkent ze uit haar stadje. Allemaal hebben ze zich bekeerd tot de islam.

De eerste dag in het kamp is hels. Tranen stromen die dag over haar wangen. Mercy bidt onophoudelijk: “Geef me moed, Here God.”

Moslim
De volgende morgen moeten alle nieuwe gevangenen een vraag beantwoorden: “Ga je ermee akkoord dat je geen christen meer bent, maar moslim en dat je trouwt met een lid van Boko Haram?” De vier meisjes die tegelijk met Mercy gevangen werden genomen, zijn doodsbang en gaan direct akkoord. Mercy durft nog een vraag te stellen: “Mag ik ook christen blijven?” De ondervrager barst in woede uit. Hij begint Mercy te slaan en schreeuwt: “Haal het nooit meer in je hoofd om het woord ‘christen’ in dit kamp te gebruiken.” Als de ondervrager klaar is, zegt hij: “We gaan een man voor je regelen.”

Vanaf die dag moet Mercy lessen over de islam bijwonen, samen met de andere vrouwen. Ze moet om vijf uur ’s ochtends verplicht bij het ochtendgebed zijn. In de middag zijn er geen lessen maar klusjes. Eén daarvan is de was doen voor de mannen van Boko Haram.

Mercy krijgt een man toegewezen.

Trauma
Na vijf weken in het kamp van Boko Haram, besluit de regering om het kamp te bombarderen. Een van de bommen landt op het huis waar Mercy verblijft. Ze is de enige die de aanval overleeft.

Regeringssoldaten gaan op zoek naar overlevenden. Ze vinden Mercy in het puin. Haar been is gebroken en ze heeft veel pijn. Mercy wordt weggevoerd en krijgt eerste hulp.

Daarna kwam Mercy terecht in een Nigeriaans vluchtelingenkamp. Daar zitten duizenden vrouwen zoals zij. Allemaal hebben ze trauma’s. Toch ziet de Here God al deze vrouwen met trauma’s, inclusief Mercy.

  • Bid dat Mercy haar moed niet verliest, bid dat God haar wonden heelt.
  • Bid voor alle slachtoffers van Boko Haram. Bid dat ze ontdekken dat ze een geliefd kind zijn van de Here God.
  • Bid voor de vervolgers; de leden van Boko Haram. Bid dat de Here God zich aan hen openbaart.
 
Bemoedigingen: 276
Ik bid voor jou