Doneer nu 
 
 

Monniken blijven in grensgebied IS

In de vlakte van Nineve ligt het klooster Mar Mattai waar de monniken Barnaba en Boutros wonen. Islamitische Staat (IS) is nog maar vijf kilometer van hen verwijderd, maar de mannen zijn niet van plan hun thuis te verlaten: “Natuurlijk is het gevaarlijk, maar door ons geloof kunnen we blijven”.

Het klooster, waarin 26 mensen wonen, wordt omringd door een paar kleine dorpen waar nog een handjevol christenen te vinden is. “We leven hier met zes monniken en onze bisschop Musa Alshamany. We wonen samen met studenten, ondersteunend personeel en ontheemde families”, vertellen de mannen. “We proberen het leven zo gewoon mogelijk voort te zetten: we geven les, doen onze dagelijkse routine en werkactiviteiten”, zegt Barnaba.

Het grensgebied waarop het klooster is gevestigd, staat onder toezicht van Koerdische strijders. IS-strijders bevinden zich op een paar kilometer afstand. Soms zijn er aanvallen en klinken er schoten. Toch hebben de monniken geen angst: “We delen onze zorgen met elkaar en troosten elkaar. De Here God beschermt ons, we hoeven niet bang te zijn.”

De monniken willen ondanks het toenemende gevaar in het klooster blijven wonen. “Het vertrouwen in de Here God geeft ons de kracht die we nodig hebben”, vertellen ze. “Ons leven is een getuigenis. Door deze situatie heen, test de Here God ons. Sinds de komst van IS, maken veel mensen een bewustere keus om Hem te volgen.” De Here God geeft hen de kracht om in het klooster te blijven. “Het gaat niet om moed, maar om het geloof in Jezus Christus”, zeggen de mannen overtuigd.

In de afgelopen tien maanden dat IS naar de vlakte van Nineve is gekomen, hebben de monniken naar eigen zeggen twee boodschappen van de Here God ontvangen. “Het was een boodschap voor heel Irak, niet alleen voor ons”, aldus de monniken. “De eerste leerde ons dat we door alle moeilijkheden altijd naar God kunnen terugkeren. En dat is wat we ook zien: christenen die van God waren weggelopen, getuigen nu van de liefde van de Here Jezus. De tweede boodschap gaat over moslims. We haten moslims niet, maar we bidden juist voor hen en IS-strijders. We hebben geleerd dat we Gods liefde moeten laten zien.”

Barnaba en Boutros vinden het gebed van christenen over de hele wereld erg belangrijk en danken de Here God voor de steun die ze van Hem krijgen.

 
Bemoedigingen: 146
Ik bid voor jou