Doneer nu 
 
 

Ontmoet Layla uit Tadzjikistan

Layla* (22) uit Tadzjikistan, een land in Centraal-Azië, is door haar broer en neven kaalgeschoren. Ze wilden haar straffen omdat ze christen is geworden. Ook werd ze door haar broer geslagen. Bij haar moeder is ze niet welkom tenzij ze weer moslim wordt. Toch is Layla blij dat ze de Here God heeft leren kennen. Hoe moeilijk haar leven ook is, ze vertrouwt erop dat Hij haar nooit in de steek zal laten.

Layla was zestien toen ze van een leraar op school het evangelie hoorde en tot geloof kwam. Vanaf dat moment ging ze elke week naar de kerk. Haar islamitische moeder en broer leken daar geen probleem mee te hebben. Maar na drie jaar veranderde dat. Haar moeder begon tegen haar te schreeuwen en haar broer begon haar te slaan.

Schande
Ook de neven van Layla bemoeiden zich ermee. Ze verboden haar om op zondag naar de kerk of naar de Bijbelstudiegroep te gaan en sloten haar op in huis. Maar omdat Layla toch bleef geloven in de Here Jezus gingen ze nog een stap verder. Op een dag sloten haar broer en neven Layla op, hielden haar vast en schoren haar hoofd kaal. In veel oosterse culturen is het haar van een vrouw haar trots en kaalheid een schande. “Ik denk dat ze me wilden vernederen en laten zien dat een jonge Tadzjik vrouw die in Christus gelooft, onze cultuur te schande maakt”, zegt Layla. “Ik kon er niet meer tegen en ben op een dag weggelopen van huis en niet meer teruggeweest!”

IJskoud
Layla woonde ongeveer vijf maanden lang bij vrienden. Toen hoorde ze dat ze van haar moeder wel mocht terugkomen, maar alleen als ze ‘de christelijke religie’ vaarwel zou zeggen. Layla belde haar moeder, legde haar het evangelie uit en zei: ‘Mijn biologische vader heeft me verlaten toen ik zes was, maar ik heb een Hemelse Vader gevonden die heeft beloofd dat Hij me nooit zal verlaten’. Layla’s moeder was niet onder de indruk. ‘Je mag terugkomen als je jouw stomme geloofsovertuigingen kwijt bent’, was haar ijskoude reactie.

Schuilplaats
Op dit moment woont Layla samen met een aantal vrouwen die allemaal slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Ze werkt als onderwijsassistent op een peuterspeelzaal. Ondanks alles wat ze heeft meegemaakt is ze dankbaar dat ze de Here God heeft leren kennen. “Ik weet dat Hij mijn schild en schuilplaats is. Hij zal me nooit in de steek laten, zelfs al is de hele wereld tegen me.”

* Layla heet in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt haar echte naam niet vermeld.

 
Bemoedigingen: 138
Ik bid voor jou