Doneer nu 
 
 

Martine uit CAR

Twee maal was Martine Verpio (55) het slachtoffer van gewelddadige rebellen. Ze woonde samen met haar man Pascal Mendefra (57) in de stad Yaloke. Pascal was veearts en werkte nauw samen met islamitische veedrijvers.

Pascal was zeer kundig op het gebied van veeziektes en het voorschrijven van de juiste medicijnen. Na de staatsgreep door Séléka-rebellen liep de spanning tussen moslims en christenen op veel plekken hoog op. Toch was Pascal niet bang voor de moslims in Yaloke. Hij kende ze persoonlijk en vertrouwde erop dat ze zijn inzet voor hun vee waardeerden.

Oplaaiend geweld
Afgelopen februari bleek helaas dat Pascal te goed van vertrouwen was geweest. Rebellenleider Michel Djotodia trad onder druk af als president van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Maar in de nasleep van zijn staatsgreep kwamen op veel plekken moslims aan de macht. In Yaloke vielen lokale moslims alle niet-moslims aan – dit waren voornamelijk christenen.

Martine vluchtte samen met haar kinderen naar de bossen. Pascal zat buiten voor het huis, hij was achtergebleven om het huis te bewaken. Om 9.00 uur ’s ochtends verscheen een groep moslims met hakmessen en geweren. Ze schoten hem zonder pardon in zijn stoel dood. Het lichaam bleef daar de hele ochtend. Toen kwam een moedige dorpsgenoot samen met zijn zonen. Zij namen het lichaam mee naar de bossen en daar werd Pascal door zijn vrouw en kinderen begraven.

Verstopte koffers
Slechts een paar maanden na de moord op haar man was Martine opnieuw het slachtoffer van Séléka-rebellen. Omdat veel huizen werden geplunderd vroeg een vriendin of ze koffers mocht verstoppen in Martine’s huis. Maar de rebellen hadden deze vriendin goed in de gaten gehouden. Zo kwamen ze uit bij het huis van Martine en sommeerden haar de koffers van zolder te halen. Martine antwoordde dat ze daar de kracht niet voor had. Dit antwoord viel niet in goede aarde.

De rebellen dwongen haar om de zware koffers te halen. Ook trokken ze haar kleding uit en ontdekten haar geldgordel met daarin een groot geldbedrag. Voor straf werd Martine genadeloos in elkaar geslagen. Nadat de rebellen vertrokken brachten buurtbewoners haar, meer dood dan levend, naar het ziekenhuis.

Dubbel getraumatiseerd
Inmiddels is Martine weer thuis, maar haar gezondheid is achteruit gegaan. Ze is sterk vermagerd, in de war en haar benen zijn verlamd. Onlangs ontmoetten Open Doors medewerkers haar. “Deze breekbare vrouw zag er dubbel getraumatiseerd uit”, schrijft één van hen. “Moge de Here God met haar zijn.”

Wilt u voor Martine bidden?

 
Bemoedigingen: 138
Ik bid voor jou