Doneer nu 
 
 

Ontmoet Moses uit Soedan

Toen de 31-jarige Moses uit Soedan koos voor een leven met Jezus Christus, verloor hij alles wat hij had. Zijn vrouw Aida verliet hem, zijn huis werd tot de grond toe afgebrand, zijn persoonlijke eigendommen ging in het vuur verloren. Zijn islamitische omgeving was woedend en tot alles in staat. Voor zijn eigen veiligheid vluchtte Moses naar een ander dorp. Ondanks al deze grote teleurstellingen, is hij niet van plan zijn nieuwe geloof los te laten.

Voordat Moses tot geloof kwam, kende hij al vele moeilijke momenten. Toen Moses 16 jaar was overleed zijn vader. Het land van zijn vader werd gestolen door de oom van Moses. Toen Moses daar iets over zei werd hij door zijn oom naar een internaat voor probleemkinderen gestuurd. Daar werd Moses regelmatig mishandeld en aan het werk gezet.

Op een dag kon hij ontsnappen. Moses ging op zoek naar zijn broer die in de hoofdstad Khartoem woont. Maar ook daar kon Moses niet blijven. Na een ruzie over het bezit van hun vader, verliet Moses het huis van zijn broer.

Op een dag liep Moses langs een kerk en keek naar het kruis dat boven de voordeur hangt. Op dat moment voelde hij dat er iets in hem begon te veranderen. Tot verbazing van zichzelf stapte hij het gebouw binnen en begon een gesprek met één van de oudsten.

Maar het bleef niet bij één gesprek. Moses kwam regelmatig langs in de kerk om te discussiëren over het christelijk geloof. Na ruim twee jaar kwam Moses tot geloof en veranderden de discussies in Bijbelstudies. Kort na zijn bekering trouwde Moses met Aida. Hoewel zij moslim was ging ze regelmatig mee naar de kerkdiensten. Moses verlangde ernaar dat ook zijn vrouw de Here Jezus zou leren kennen. Maar dat gebeurde niet.

Op een dag vertelde Aida aan haar moeder dat Moses christen was geworden en dat zij samen regelmatig een kerkdienst bezochten. Haar moeder reageerde woedend en de broers van Aida brandden het huis van Moses en Aida tot de grond toe af. Aida verliet Moses.

De druk op Moses werd opgevoerd. Zijn familieleden controleerden wat Moses precies deed. Hij voelde al snel aan dat zelfs zijn leven in gevaar was. Opnieuw voelde Moses zich gedwongen om te verhuizen. In een ander dorp vond Moses een nieuwe familie: christenen die hem opvingen en weer op weg helpen.

Sinds de afscheiding van Zuid-Soedan is de positie van christenen in Soedan erg verslechterd. De president van Soedan doet er alles aan om van zijn land een islamitische staat te maken. Een land waar christenen niet meer gewenst zijn. Het verhaal van Moses staat symbool voor vele Soedanese christenen die ondanks het gevaar en de moeilijkheden trouw blijven aan de Here Jezus in hun eigen land.

De man op de foto is Moses niet.

 
Bemoedigingen: 318
Ik bid voor jou