Doneer nu 
 
 

Pascuala uit Mexico

Het vuur grijpt snel om zich heen. Het met benzine overgoten houten huisje is niet bestand tegen de woest likkende vlammen die zich in rap tempo verspreiden. Pascuala schrikt wakker. “Wakker worden! Ze steken ons huis in brand. Wakker worden. We moeten vluchten. Snel! Rennen. Voordat ze ons grijpen.”

Pascuala Lopez (toen 14) uit Mexico lag samen met haar broertje, twee zusjes en een nichtje te slapen toen het huisje waarin ze zich bevonden in brand werd gestoken door de Caciques*. Het lukte Pascuala en haar nichtje om naar buiten te vluchten, maar Pascuala’s broertje en zusjes kwamen om door het vuur of door de kogelregen van de Caciques. Haar nichtje ontsnapte, maar Pascuala werd door meer dan 20 kogels geraakt en door de aanvallers verkracht. Daarna werd ze voor dood achtergelaten. Dit alles is te zien in de film Caught in the Crossfire. Pascuala vertelt in dit fragment wat haar is overkomen.


Hoe gaat het nu verder met Pascuala? Een Open Doors-medewerker zocht haar op en sprak met haar.

Geen wraak
“Als ik aan die eerste tijd na de aanval terugdenk, kan ik alleen maar huilen”, vertelt Pascuala (nu 49). “Sinds die gebeurtenis is mijn hele leven veranderd. Ik heb mijn familie verloren en mijn huis. De lichamelijke pijn van mijn wonden was bijna niet uit te houden.” Ondanks wat haar is overkomen, heeft voelt Pascuala geen haat. “Waarom hebben ze mij dit aangedaan? Ik heb hen niets misdaan. Ik wil hen graag over God vertellen.”

Geen toekomst
Pascuala’s weg naar herstel ging niet over rozen. “Ik moest een nieuw leven beginnen in een nieuwe stad. Ik was bang, sprak alleen mijn indianentaal en geen Spaans. De dagen waren lang. In mijn eenzaamheid dacht ik dat God mij niet hielp. Ik dacht dat ik geen toekomst meer had.” Het duurde vijf jaar voordat Pascuala weer wat toekomstperspectief kreeg. In de tussentijd leerde ze Elena kennen. Een christelijke vrouw die haar aanmoedigde om Spaans te leren lezen en schrijven. Ze bood aan om Pascuala ’s avonds te helpen met haar taalstudie en regelde een baan voor haar.

Herstel
Vanwege haar ernstige verwondingen onderging Pascuala plastische chirurgie in Amerika. Ze sprak daar in verschillende kerken over wat haar overkomen was. “Sommige gemeenteleden begonnen te huilen. Dat raakte mij diep. Het was alsof ze echt mijn pijn voelden. Hierin ervoer ik dat God mij niet verlaten had. Ik was niet alleen.”

Evangelisatie
Terug in Mexico leerde Pascuala in de kerk haar huidige man Manuel kennen. Pascuala en Manuel hebben inmiddels kinderen en kleinkinderen. Haar passie om mensen over God te vertellen uit Pascuala door samen met haar man het Evangelie te verspreiden. Daarnaast steunt ze honderden vrouwen die weduwe of dakloos zijn. “Het is mijn verlangen om inheemse vrouwen te helpen door hen over Jezus Christus te vertellen en hun handwerken te leren, zodat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.”

* De Caciques zijn de plaatselijke leiders en dorpsoudsten van indiaanse dorpen in Latijns-Amerika. Ze verdienen veel geld met buitensporige feesten en hebben een hekel aan de christenen die daar niet aan mee willen doen. Pascuala woonde ten tijde van de aanslag in een indianendorp in Chiapas, een deelstaat in het zuiden van Mexico.

De film Caught in the Crossfire is helaas niet meer beschikbaar

 
Bemoedigingen: 384
Ik bid voor jou