Centr.-Afr. Republiek

Wat is er aan de hand?

Duizenden stierven en honderdduizenden vluchtten tijdens de burgeroorlog in CAR. De Séléka-rebellen zijn inmiddels verslagen, maar niet van plan meteen de wapens neer te leggen. Nog altijd spelen er geweldsincidenten tegen christenen. In hoofdstad Bangui heeft een groep islamitische militanten zich verschanst en zaait terreur.
 

Hoe gaat het met de kerk?

De veiligheidssituatie is iets verbeterd, maar het geweld tegen christenen is nog steeds hoog. Vooral in het noordoosten en de hoofdstad, waar de meeste moslims wonen. Veel christenen zijn hun dorpen daar ontvlucht. Huizen, kerken, scholen en ziekenhuizen zijn vernietigd in de burgeroorlog. Grote groepen christenen leven in diepe armoe in vluchtelingenkampen.

De verkiezingen in 2016 werden gezien als een nieuwe start. Toch blijven er spanningen tussen christenen en moslims. Veel geweld blijft onbestraft. Er is kans dat het conflict opnieuw oplaait door de Séléka-milities die weigeren de wapens neer te leggen.
 

Wat doet Open Doors?

De kerk in de Centraal-Afrikaanse Republiek bevindt zich sinds de staatsgreep in 2013 in een diepe crisis. Open Doors helpt de kerk met trainingen, traumacounseling en praktische hulp, zodat de kerk kan bijdragen aan verzoening en herstel in het land.

 

Laatste Nieuws